tiistai 11. lokakuuta 2016

Omenan kuivaus saunassa

Siskoni kuivattelee omenoita sun muuta jääkaapin päällä. Kompressorista tuleva lämmin ilma auttaa osaltaan kuivausta. Joku on kuivannut omppuja kuivauskaapissa , pannuhuonekin on usein ylilämmin tila, takan- tai uuninpäällinen, sähköuuni. Bengt on innostunut laittamaan aamuisin kaurapuuroonsa kourallisen omenarenkaita ja tykkää niistä kovasti, vaikka ennen ei syönyt omenaa ollenkaan. Jos omenan kuivaus ei ole sinulle tuttua puuhaa etkä omista kuivuri niin tässä pieni ohje, jolla olen itse kuivannut omenat.


Siellä on kuivunut muun muassa erilaisia sieniä, pihlajanmarjoja, hedelmiä ja kräkkereitä.

Viikko sitten palatessani maalta vanhempieni kotikonnuilta, sain mukaani paitsi aimo annoksen rakkautta, myös kaksi isoa kassillista isäni keräämiä omenoita. Kiitos Heikkilän perheen herkullisista omenoista ja . Omenoita voi kuivata uunissa, huoneilmassa tai hyötykasvikuivurissa. Kuivatut omenat ovat terveellistä ja kivaa naposteltavaa ja ne pysyvät pitkään hyvänmakuisina. Tilava sauna tai pesuhuone voi olla hyvä paikka, sillä oven suljettuaan sinne eivät kukkakärpäsetkään pääse.


Muuan Kodin Pellervon lukija kuivaa valtavat määrät omenoita lattialämmitteisen saunan ja pesuhuoneen lattialla paperin päällä. Kuivaus kuivurissa tai kiertoilmauunissa vie vain muutaman tunnin, mutta huoneenlämmössä esimerkiksi ilmavasti naruihin pujotettuina useita päiviä. Lämmitin eilen yhden pesällisen, ja neljässäkympissä laitoin omenat saunaan.

Ovat selvästi jo kuivaneet. Meinaan tänään lämmittää toisen pesällisen ja kun lämpö on alle tai 4 laitan omenat taas saunaan. Eiköhän se siitä kokeilemalla onnistu. Säilyvyyteen vaikuttaa myös valaistus. Hyvä varasto on ilmatiivis purkki pimeässä ja mahdollisuuksien mukaan vähän viileässä.


Jos jäljellä on vielä edellisvuosien kuivattua syyssatoa, sitäkin voi hyvin syödä niin kauan kuin pilaantumisen merkkejä ei ole näkyvissä. Ravintoaineet hieman hiipuvat, mutta on kauppojenkin . Runsaan omenasadon saa säilöön, kun omenat leikkaa renkaiksi ja kuivaa. Siinä pystyy säätämään kuivauslämpötilan paljon paremmin kuin uunissa.


Jos on niin onnellinen, että omistaa saunassaan ainalämpimän, ts. Siemenkodat poistetaan omenaporalla, omenat viipaloidaan noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuivataan kuivurissa tai uunissa alle asteen lämpötilassa. Omenarenkaat voi kuivata myös huoneenlämmössä pujotettuna ilmavasti naruihin. Kiertoilmauunissa kuivaus vie muutaman tunnin, . Nyt päätin kokeilla näitä uudelleen mutta hieman muokaten, kun omenanviipaleet kastaa vaniljalla maustettuun sitruunamehuun, niin omena ei pääse tummumaan ja lopputulos on kaunis, sekä miedon vaniljainen. Jos kuivurissa on useampia levyjä, niin hedelmälihapitoiset ruoat kannattaa laittaa kuivurissa pohjalle.


Ruoan laadulla on merkitystä sitä kuivatessa. Jos haluaa kuivattaa omenaa , kannattaa katsoa laadun perään.

Kuivatettavan omenan on oltava ensiluokkaisen tuoretta. Tummia kohtia ei saisi löytyä. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos muistuttaa, ettei pyykkejä tule kuivattaa kiukaalla.


Vuosittain saunatiloista saa alkunsa Suomessa noin 4tulipaloa. Pelkästään tänä vuonna saunatiloista on alkanut 1tulipaloa. Siivuta ohueksi noin pari-kolme millisiksi siivuiksi.


Ota omenaporalla siemenkota pois, kuori omena. Laita heti kuivuriin puhisemaan. Vaihtele ritilätasojen paikkaa välillä ja käännä myös omenan renkaat puolessa välissä kuivaamista.


Uunissa kuivatut omenat muistuttavat talvella syksyn sadonkorjuusta. Kaikkialla sanotaan, ettei sais, vaan pitäis kuivattaa taloyhtiön kuivaushuoneessa. Olohuoneessakaan ei sais kuivattaa. Mitä jos sellaista ei ole?


Eikö saunasta juuri lähde poistoimaputki, eli kosteus lähtee pois asunnosta, eikä jää muhimaan asuntoon? Kastelemalla omenaviipaleet sitruunamehuun estät omenoita hapettumasta, mutta samalla parannat myös niiden makua. Viimeistele viipaleet ripottelemalla pinnalle kanelia ja laita uuniin. Kuivata omenoita uunissa kunnes viipaleet ovat rapeita. Tämä voi viedä noin 3–4 . Näiden pienellekin nautiskelijalle sopivien omenanamien valmistaminen on simppeliä.


Omenat kuoritaan ja niistä poistetaan omenaporalla siemenkodat, minkä jälkeen ne viipaloidaan siivuiksi ja kuivatetaan. Meillä on kuivuri, mutta kuivaaminen onnistuu myös uunissa, eikä kodin feng shui varmaan vedä . Kuivaa omenoita näin: Ota kilo omenoita , huuhtele ne. Poista siemenkodat ja vioittuneet kohdat. Kaada kulhoon dl vettä, sekoita veteen rkl sitruunanmehua.


Leikkaa omenoista ohuita renkaita, ja laita ne sitruunaveteen, jotta malto ei tummu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.