tiistai 28. helmikuuta 2017

Hiiliteräspannu ruoste

Hiiliteräspannu ruoste

Huonoissa olosuhteissa pannu saattaa ruostua, ruosteen saa harjattua pois karkealla harjalla ja tekemällä uusiksi rasvanpolttokäsittelyn ja taas pannu toimii. Blogistani Ranteita myöjen taikinasa löytyy . Omistan deBuyerin mineral b hiiliteräspannun ja olen satunnaisesti muutaman vuoden ajan käytellyt sitä. Kun saat hiiliteräspannusi, on siinä päällä pannun pintaa ruosteelta ja vaurioilta suojaava mehiläisvahakerros. Puhdista hiiliteräspannu kunnolla sitä suojaavasta mehiläisvahakerroksesta. Mikäli vahaa jää pannun pintaan, ei rasvapoltto onnistu kunnolla.


Mehiläisvahakerroksen saat pannusta parhaiten pois pesemällä . Sen juuret ovat perinteisessä hiiliteräspannussa , mutta sillä erolla, että pannussa on pinnassa ohut kerros luonnollista mehiläisvahaa, joka suojaa pannua ruosteelta ja helpottaa käyttöönottoa. Hiiliteräspannua ei saa pestä astianpesukoneessa, käsin pestessä yleensä riittää pelkkä kuuma vesi. Jos pannuun ilmestyy pintaruoste, ei se kuitenkaan ole käyttökelvoton vaan ruosteen voi poistaa . Ylen mukaan ruosteen saa pois karkealla suolalla.


Suolaa kannattaa hangata talouspaperilla pannun sisäpinnoille. Sen jälkeen sen voi pestä lämpimällä vedellä ja tiskiharjalla. Lopuksi pannu rasvataan sian kamaralla tai hyvällä öljyllä. Rasvaamista varten pannu kuumennetaan.


Toimeliaisuuttani odotellessaan pannu oli päässyt sisältä tosi huonoon kuntoon, se oli aivan ruosteessa. Pannu puhdistetaan aina . Patapataa ei ollut, joten poistin ruosteen karkealla sienellä ja suolalla hankaamalla. En tiedä mihin vaikutus perustuu, mutta ruoste kyllä lähti tällä menetelmällä aika helposti.


Kiitollisen hiiliteräspannusta tekee myös ”vikojen” korjaamisen helppous. Happamien ruoka-aineiden (tomaatit, valkoviini, sitruuna) . Jos pohja muuttuu pidemmällä aikavälillä kuperaksi, voi sen vasaroida takaisin suoraksi. Ja jos pannun pintaan kertyy röpöä tai ruostetta , voi sen hioa pois vesihiomapaperilla ja tämän jälkeen rasvapolttaa.


Hiiliteräspannu ruoste

Itse käyttänyt uuninpuhdistusvaahtoa (se geeli on ihan perseestä) ja sitten kun se on tehty niin etikkaan jos ruostetta. Olen ehkä puolueellinen, kun löytyy hiiliteräspannu , mutta vastaan, että hiiliteräs. Ikea on liian kaukana, ei jaksa vaivautua - ja jos jaksaisi, tulisi kuitenkin tehtyä heräteostoksia :nolo: Mikä pinnoite Ikean pannussa on, onko.


Olen joskus jättänyt nestettä pannuun, mitä ei sais tehdä ja ruostetta tullut. Olen lämmittänyt pannua, pyyhkinyt talouspaperilla ruosteeen, sitten vielä tuo rasvapoltto jolloin mahdolliset ruosteet saa myös pois. Fosforihappoakin kai käytetään yleisesti ruosteen poistoon, niin että periaatteessa kai joku kolajuomakin (?) käy. Mineral B -tuotesarjan pannut ovat erittäin kestäviä.


Lisäksi Eiringin verkkokaupassa on nyt mahdollisuus tehdä ostoksia edullisemmalla hinnalla: marraskuun 15. Laadukkaassa hiiliteräspannussa on luonnollinen ja kemikaaliton mehiläisvahapeite, joka suojaa pannua ruosteelta. Kestävässä pannussa on tarttumaton pinnoite ja se sopii kaikille liesityypeille, myös induktiolle.


Materiaali on hiiliterä… Lue lisää. Ruoste voi olla ongelma, mutta oikein hoidettuna nuo eivät kyllä pääse ruostumaan. BTW, hiiliteräspannu on käytännössä samaa tavaraa kuin valurautapannu, ero on valmistusmenetelmässä.


Hiiliteräspannu ruoste

Kosteissa olosuhteissa pannu voi ruostua: ruosteen saa harjattua pois karkealla harjalla. De Buyer hiiliteräs lettupannu 20cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.