keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Puuroriisi keittoohje

Anna kiehua pari minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Pakkauksessakin taitaa olla lisäkkeeksi keitto - ohje : esim. Jos lämpöä on liikaa, saattaa kuohua. Kannattaa sekoittaa välillä.


Miten sainkaan puuroutuvasta riisistä lisäkeriisin, kertoisko joku ohjeistusta. Muistaakseni Risella-puuroriisipussissa tällainen ohje on mutta vaan kun nyt sattuu olla eri laatua kaapissa ja siinä ei lisäkeriisistä puhuta mitään.

Riisipuuroa varten kiehautetaan dl vettä. Haudutetaan kannen alla min. Lisätään dl maitoa ja kiehautetaan uudelleen. Riisin valmistaminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa keittäjälle. Puuroriisi turpoaa keitettäessä n. Paketin ohjeet saattavat hämätä: riisi on raakaa ja palaa pohjaan tai riisi ylikypsyy ja nestettä on liikaa.


Noudata pakkauksen ohjetta sushiriisin keitossa. Jos et löydä japanilaista sushiriisiä, voit keittää riisin myös puuroriisistä.

Taidan kokeilla tuota risottoriisiä muuten, eipä tullut edes mieleen! Yhdenkin ohjeen kun löytäisi että miten tehdä puuroa ilman puuroriisiä niin olisi aika jees. Mutta täällä on tottunut soveltamaan muitakin juttuja, joten ehkä tällekin löytyy uusi sovellus kokeilemalla. Siksi ruoanlaitto on sillä vaivattomampaa.


Kiehauta vesi ja riisi kattilassa. Anna puuron kiehua maltillisesti . Sushiriisin japaninkielinen nimi on sumeshi. Sanotaan että sumeshia pitää käsitellä kuin lasta – olla sekä lempeä että napakka.


Näin valmistat sushiriisin. Hyvän sushiriisin valmistaminen on sushiaterian haastavin työvaihe, sillä raaka tai ylikypsä riisi pilaa koko ruuan. Näillä ohjeilla onnistut. Nämä ohjeet antoivat asiantuntijat Oskar Klein ja Sami Jästerberg. He työskentelevät helsinkiläisessä Sushi-San -ravintolassa.


Klein oppi sushitaituriksi työskennellessään Japanissa. Mittaa vuokaan puuroriisi ja suola. Tarjoa puuro kanelin, sokerin ja maidon tai luumu- tai marjakeiton kanssa. Suomalainen puuroriisikin käy sushin tekemiseen.


Valmistusprosessi ja riisiviinietikka ovat ne tärkeimmät.

Lisäkkeeksi keitettävä riisi keitetään yleensä vähäisessä nestemäärässä, jolloin koko nestemäärä imeytetään riisinjyviin. Nesteeksi käy veden lisäksi esimerkiksi liha-, kana-, kala- tai kasvisliemi. Sanonnan mukaan jokaisessa riisinjyvässä on seitsemän jumaluutta – yhden jyvän syömättä jättäminen loukkaa niitä kaikkia. Suomessa myytävistä riisilajikkeista parhaiten japanilaisen riisin valmistamiseen sopii lyhytjyväinen puuroriisi.


Pese riisi kylmässä vedessä rutistelemalla varovasti. Vaihda vesi niin monta kertaa, ettei riisistä enää irtoa mitään ja vesi jää kirkkaaksi. Kuumenna keskinkertaisella lämmöllä . Sopii puuroihin, velleihin, laatikko- ja pataruokiin sekä aasialaistyyppiseksi lisäkeriisiksi. Lisää kattilaan kylmä vesi. Painekeittoaika yleisesti noin minuuttia . Keittoaika (höyrykeitto) n. Käykö puuroriisi sushiin?


Voinko käyttää puuroriisiä sushin tekoon? Japanilainen sushiriisi on paljon kalliimpaa, joten olisi kiva selvitä sushi-illasta hieman edullisemmin. Voit kaikin mokomin käyttää puuroutuvaa riisiä sushirullien tekoon. Ohessa suuntaa antava ohje sushiriisin eli sumeshin tekoon.


Eli: 4dl sushiriisiä ( puuroriisiä ). Sopii erittäin hyvin puuroihin, laatikkoruokiin, lisäkkeeksi, salaatteihin ja jälkiruokiin. Ainesosat: Pyöreäjyväinen riisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.