keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Pavun kasvatus ruukussa

Lue Viherpihan vinkit ja kasvata lähiruokaa! Ruukku saa olla syvä, sillä papu kasvattaa pitkät juuret. Pidä multa kosteana kylvön jälkeen.


Aloita taimien karaisu parin viikon kasvatuksen jälkeen. Pavut venähtävät pitkiksi taimiksi 2–viikossa. Istuta ne avomaalle, kun vuorokauden keskilämpötila pysyy asteen .

Kastele ja lannoita ruusupapua säännöllisesti. Lasitetulla parvekkeella pitää muista tuulettaa välillä, jotta kasvi ei tukehdu. Ruusupapu kukkii heinä-syyskuussa.


Korjaa satoa sitä mukaan kun palkoja valmistuu aina syyskuulle asti. Paras korjuuaika on kun pavut. Papu on typensitoja eikä kilpaile kovin ravinteista, joten sen sekaan voi koittaa laittaa muita kasveja hyödyntämään valoisaa kasvupaikkaa.


Istuta taimi hieman taimenkasvatusruukkua suurempaan ruukkuun. Ikkunalaudalla voi kokeilla pienten vihannesten, kuten retiisien, salaatin tai pinaatin kasvatusta.

En ollut aikaisemmin kovin syvällisesti pohtinut pavun olemusta, mutta yllätyinkin kovin hiljattain, kun huomasin, että tarhapapu Euroopassa on tuontitavaraa. Keräsin viikonloppuna pois loput pavut. Leikkasin koko kasvuston alas ja napsin pavut pois versoista mukavasti pihapöydän päällä.


Sitten pätkin versot ja vein ne kompostiin. Peittele papupenkki kesäkurpitsan (tai raparperin) . Tässä vielä vinkki loppusiivoukseen. Raakoina pavut sisältävät myrkyllisiä glykosideja.


Koska pavut ovat kylmänarkoja, on taimikasvatus turvallisinta aloittaa sisällä ja siirtää ruukut ulos vasta, kun ei ole vaaraa yöpakkasista. Sekä herneen että pavun siemenet itävät parhaiten lämpimässä maassa, joten niitä ei pidä kylvää kovin aikaisin keväällä. Papujen liotus ennen kylvöä . Silpoherneet ja härkäpavut itävät. Muista poiketen härkäpapu kestää hyvin. Pensas- eli länkäpavulla on matala pensasmainen kasvutapa.


Viljely: Lämmin kasvupaikka. Ilmavan maan ravinnetilan tulisi olla hyvä, pH yli 6. Kylmässä maassa siemenet mädäntyvät eivätkä idä. Pavut keräävät juurinystyröihinsä ilmasta typpeä, joten ne lisäävät ravinteita kasvualustaansa.

Sen vuoksi niitä käytetäänkin ns. Pavut ovat haavoittuvimmillaan kasvukautensa alussa: niitä ei saa kylvää liian kylmään . Monet pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä ja yhdisteitä, jotka estävät proteiinien hajoamista ruuansulatuskanavassa. Tuoreiden papujen sisältämät haitalliset aineet hajoavat vajaan kymmenen minuutin keittämisellä. Pienen tilan joulupuuksi sopii myös ruukussa kasvava sypressi tai seetri.


Meillä on tarjolla sekä harvinaisten kasvien että vanhojen perinnekasvien siemeniä ja sipuleita. Kaikki lajit on koeviljelty Pohjolassa, ja niiden kasvatus on todettu oloissamme kannattavaksi. Koska suurinta osaa valikoimamme siemenistä ei löydy vähittäisliikkeistä, . Matala ja pensasmainen, sopii erinomaisesti ruukussa kasvatettavaksi.


Maukkaat ja makeat herneet, lasten suosikkiherne. Lisää ostoskoriin Lisätiedot . C-vitamiinia, karoteenia, rautaa ja . Kasvatustapaa tai esikasvatuksen tarvetta ei niinkään tule ajatelleeksi, kun mielessä pyörivät värit ja maut, muodot ja lajikkeet. Myös herneiden ja papujen juuret ovat herkkiä, mutta niiden esikasvattaminen onnistuu mainiosti esim.


Taimikasvatus kestää pari kuukautta. Pensas- ja runkotomaatit kasvavat ruukuissa , turvelevyssä tai -säkissä. Jos parvekkeella kasvaa sekä hernettä että ruusupapua, opeta lapset erottamaan lajit toisistaan, etteivät perheen pienimmät vahingossa poimi papujen palkoja herneinä.


Parin viikon taimikasvatus riittää, sillä pienemmät taimet kestävät siirron ulos paremmin kuin kauemmin ruukussa kasvaneet. Kurkun kaverikasveiksi sopivat esimerkiksi papu , herne, tilli, sipuli tai maa-artisokka. Parvekekasvatukseen voi käyttää tilavaa ruukkua tai valmiiksi lannoitettua kasvusäkkiä.


Herneistä ja pavuista on helppo kerätä seuraavan vuoden kylvösiemenet, jos ne ehtivät tuleentua, eivätkä jänikset ehdi ensin apajalle. Herneenversoja voi kasvattaa pienessäkin ruukussa salaattien koristukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.