Muista käyttää puhtaita välineitä. Purkit ja kannet olisi hyvä olla steriilejä. Koska jogurttia menee taloudessamme niin paljon, olin jo kauan suunnitellut kokeilevani sen tekemistä itse.
Jostain syystä kokeileminen oli kuitenkin aina jäänyt vain ajatuksen asteelle. Kunnes eräänä päivänä selasin uunini käyttöohjetta, etsiskellen jtn. Satuinkin löytämään jogurtin. Jogurttikone pitää jogurttia tasaisen lämpimänä (astetta). Nykyisestä uunistani pystyn valitsemaan suunnilleen tuon jogurttikoneen maagisen asteen lämpötilan ja se mahdollistaakin jogurtin uunissa valmistamisen.
Sitä ei tarvitse kuumentaa . Sekoita keskenään maitojauhe ja jogurtti. Näin jogurttimassasta saa sileää. Käytännössä jogurtin siemeneksi sopii mikä tahansa maustamaton jogurtti , ymmärtääkseni bulgarialaisella jogurtilla lopputulos on kaikkein pehmoisin. Oleellista on huomata, että jogurttia. Jogurtti Kun käytät kermaa tai täysmaitoa saat täyteläisempää jogurttia.
Voit lisätä myös ½-dl kuivamaitoa, niin tulee paksumpaa jogurttia. Uunin valo pitää sähköuunin sopivan lämpöisenä jos on semmoinen uuni johon sen saa päälle ilman että tarvii laittaa vastuksia . Itse tehty viili ja jogurtti tarjotaan tuoreilla marjoilla höystettynä. Kermaisen paksua kotona valmistettua jogurttia , maitohappobakteereilla hapatettua maitoa josta on muodostunut paksua jogurttia. Olen satunnaisesti valmistanut jogurttia.
Purkitan maitojogurtin ja laitan purkit uuniin , sinne vain valo päälle, se lämmittää riittävästi. Menee noin tuntia ja jogurtti on tiukkaa . Mutta onneksi sitten eräs tuttuni antoi neuvon, jonka avulla nämä sähläilyni jäivät kertaheitolla muistoiksi vain. Hän nimittäin kertoi valmistavansa jogurttia sähköuunissa niin, että uunissa oli pelkkä valo päällä.
Jugurtti löytää tiensä ostoskärryyn kaupan hyllyltä helposti. Uunin sijasta voit käyttää myös mikroaaltouunia, lämmitettyä kylmälaukkua tai muuta vedotonta paikkaa. Valon tulisi pitää uuni juuri sopivan lämpöisenä jogurtille.
Tämän jälkeen ota purkki uunista ja sekoita jogurtin sekaan vanilja. Nosta suojaisaan ja vedottomaan paikkaan, esimerkiksi uuni on hyvä. Jos kodissasi on kylmä tähän aikaan vuodesta, voit pistää purkin myös kuivurin tai uunin noin asteen lämpöön. Itse pidin purkkia uunissa , jonka lämpötila oli noin ja hapatin jogurttia tuntia. Laita jogurtti jäähtymään jääkaappiin.
Kun maito on jäähtynyt suunnilleen kädenlämpöiseksi, sekoita Bulgarian jogurtti sen joukkoon. Sulje kansi ja laita astia vedottomaan paikkaan. Itse käytin styroxista kylmälaukkua, kun uunissa ja mikroaaltouunissa oli muuta liikennettä :) , mutta nekin käyvät hyvin.
Jogurtti on aamiaiseni pelastus eikä päivä lähtisi käyntiin ilman sitä. Yleensä syön jogurtin myslin ja hedelmien tai marjojen kanssa. Myös hunaja tuo jogurttiin ihanaa makeutta ja pähkinät suutuntumaa. Tällä kertaa päätin kokeilla jogurtin valmistusta kotioloissa ja hyvinhän se onnistui.
Ranskassa asuessani minulla oli vain yksi (yeah right) ongelma: lohkeileva jugurtti tuli mitättömän pienissä purkeissa. Onneksi kummitätini tuli. Hei, tein vielä uuden satsin ja laitoin jugurtin uuniin tekeytymään (pelkkä valo päällä) ja nyt se onnistui toooosi hyvin. Viestin otsikko: Itsetehty jogurtti. Jos jogurtista haluaa nopeammin valmista ja happamampaa, voi juurta laittaa ennemmän.
Leikkaa näin syntynyt piimä vuoassa pohjaa myöten ristiviilloille ja nosta vuoka uuniin 1asteen lämpöön muutamaksi tunniksi, jolloin hera irtoaa ja syntyy rahkaa. Esteri Parkkinen ja Maarit Holopainen. Tutkimuskysymys: Tutkimuksen tarkoituksena on vertailla jogurtin valmistusta koneella ja perinteisellä tavalla ilman konetta. Tutkimuksessa kiinnitetään huomiota jogurtin makuun, rakenteeseen, lohkeavuuteen, väriin, valmistustavan.
Itse valmistan aina maustamatonta koska jogurtti on paljon monikäyttöisempää maustamattomana, kuin hillolla maustettuna. Mansikkajogurttia kun ei oikein voi käyttää Tsatsikin valmistukseen. Teitkö juuri noin kuin kerroin, uunissa valo päällä?
Laitoitko maitojauhetta joukkoon? Puhtaus on sitten tärkeetä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.