perjantai 26. heinäkuuta 2019

Poranterän päästökulma

Jos isosta terästä on lohjennut pala pois tai ohjausreuna kadonnut esim. Sen jälkeen karkea muotoilu karkealla kivellä ja sitten vasta viimeistely. Poranterän teroitusohje 2. Terää on siis kallistettava, jotta kummankin päästöpinnan päästökulma eli sivupäästökulma on mahdollisimman pitkälle sama.


Onnistumisen takaamiseksi terän kallistuksen tulisi olla sama kuin . Näistä kulmista tärkeimmät ovat rinta- ja päästökulma. Terien muodot riippuvat niiden käyttötarkoituksesta. Terän kärki on nimeltään nirkko. Jyrsinnässä ja sorvauksessa käytettävät terät muistuttavat . Teroitus onnistuu joko teroituskoneella tai nauha hiomakoneella. Kerron nyt teroitus koneella poranterän teroittamisesta.


Ensin aloitin kiinnittämällä terän huolellisesti ettei se pyöri teroittamisen aikana. Sitten aloitin terottamaan varovasti päästökulmaa. Tormekin patentoidun poranterien hiontaohjaimen DBS-avulla voit hioa ja teroit- taa poranterät erittäin tarkasti. Sillä voidaan teroittaa teräkoot 3–mm ja kärkikul- mavälillä 90°–150°.


Optimaalinen päästökulma voidaan asettaa arvoihin 7°, 9°, 11° tai 14° terätyypin ja porattavan materiaalin mukaan. Tarkkuushioo metalliporille 4-vaihekärjen, joka takaa parhaat porausominaisuudet. Hioo myös katkenneet porat erinomaiseen kuntoon. Päästökulma voidaan säätää niin, että se on optimaalinen jokaisella. Kevyestä keskiraskaaseen työstöön.


Leikkuussa on erikoishiottu päästökulma , ei takerru. Varren kolmitehoinen hionta takaa pitävän kiinnityksen. Katso mallia uudesta porasta tai amiksen kirjasta ja yritä uudestaan. Halpakaupan porat on usein teroitettu väärin, joten niistä ei kannata ottaa mallia.


Pienen harjottelun jälkeen se onnistuu ja menee selkäytimeen. Suuressa poranterässä päästökulman pitää olla . Rintakulma riippuu sahattavasta materiaalista, työstötavasta ja konetyypistä. Toisin sanoen käytetäänkö terää katkaisussa, halkaisussa vai yleiskäytössä. Tapahtuuko sahaus käsi- vai konesyötöllä? Liian pienen päästökulman takia pora ei lastua lainkaan vaan kuumenee ja vahingoittuu nopeasti.


Oikea päästökulma riippuu porattavasta materiaalista kova materiaali pienen päästökulman omaavan terän, kun taas pehmeän materiaalin kanssa päästökulma voi olla pienempi. Noin 55° lastuamiskulma saadaan aikaan kiinnittämällä pora oikealla kiinnityksellä teränpidikkeeseen. Kärkikulma on säädettävissä terän pitimen yläpinnassa olevan asteikon avulla.


Raportti käsittelee vannesahoja ja niiden rakennetta hieman pintapuolisemmin ja syventyy tarkemmin terän ja itse sahausprosessin teoriaan. Terää käsittelevässä osuudessa tehdään katsaus lähes kaikkiin vannesahauksen lastuamisteknisiin parametreihin lähtien terämateriaaleista, läpi käydään terän valmistus, . Varsinaisessa työstötapahtumassa vaikuttavat terän ja työstökoneen ominaisuu- det, puumateriaali ja puun syöttösuunta. Terätekniset ominaisuudet ovat. Tuli 1erilaista poranterää työstetttäväksi. Onneksi vain hiomakoneen kivi kului.


Olisihan se voinut viedä särmät jätkästäkin, niinkuin laulussa sanotaan. Tasaisen purennan kannalta jääkosketus . Voi olla sekä positiivinen, että negatiivinen. Mikäli hiomatuki on keskiökorkeudella tai osoittaa keskiöön, niin hiomatuen päälle tulevan ohjaimen paksuus poranterän kohdalla riippuu halutusta päästökulmasta.


Tuo päästökulma määräytyy korotuksen ja hiomalaikan säteen suhteesta. Yhden asteen päästökulma syntyy kun korotus on 1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.