torstai 27. helmikuuta 2020

Pitkät vihreät pavut

Pavuista saa helposti maukkaan lisäkkeen sekä kala- että liharuoille. Annoksen maun kruunaa maustevoi. Huolellinen huuhtelu ja liotus sekä riittävän pitkä keittäminen ovatkin papujen sisältämien myrkkyjen vuoksi erityisen tärkeitä nimenomaan kuivatuissa pavuissa.


Tuoreetkin pavut tulee aina kypsentää ennen käyttöä esim. Papujen sisältämät haitalliset aineet hajoavat vajaan . Huuhtele pavut ja poista niistä kovat kannat.

Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi, noin minuuttia. Valuta pavut hyvin siivilässä. Mausta pavut sitruunankuorella ja -mehulla, merisuolahiutaleilla sekä salvialla.


Ulkofileepihvejä voi grillata vallan mainiosti puuhiiligrillissä. Jos ostat hienoja pihvejä lihakauppiaaltasi, voit pyytää häntä jättämään niihin päällystakin eli rasvareunuksen. Se antaa lihalle mehukkuutta ja makua. Rasvan voit leikata pois otettuasi pihvit grillistä.


Lisäkkeinä tarjoamme vihreitä pitkiä papuja ja . Ja vähän voita ja suolaa.

Tämä taitaa toistaiseksi olla Safkaa-kirjan parasta antia: aivan älyttömän hyvä lisuke. Joo kuvan pavut eivät ole ihan äskettäin kasvimaalta kerättyjä eikä edes pitkiä ja kauniita. Lähikaupan pakastealtaassa oli vain noita pätkiä, mutta kun papuja on saatava, papuja _on_ saatava. Mies oli syönyt jossain jotain sellaista, missä oli niitä vihreitä papuja paistettu öljyssä ja valkosipulissa jne. Vihreiden papujen sesonki nimittäin.


Pidin itse vihreitä papuja pitkään kaikin tavoin ihmiselle epäsopivana ruokana, kunnes muutama vuosi sitten maistoin niitä tuoreina. Suolavedessä keitetyt ja voilla valellut rapsakat palot eivät tuntuneet olevan mitään sukua kesäkeitossa lilluneille karvaisille ja . Pitkät vihreät pavut - Vinkki! Miten olis nopeasti paistetut vihreät pavut ranskalaisten sijaan? Laitettiin tänään näitä hodareitten jatkeeksi ja NAM NAM. Se ken on pyöritellyt suussaan ylikeitettyjä vihreitä papuja , tietää ettei tuo surkea muhju tee kunniaa pavulle eikä muillekaan.


Paista vihreät pavut nopeasti rapeiksi. Kaikki tuoreet tarhapavut sisältävät kuitenkin haitallisia lektiinejä, joista on ehdottomasti hankkiuduttava eroon joko keittämällä tai höyryttämällä. Aika ja kiehuva vesi pehmittävät . Nosta pavut laakeaan kasariin ja kaada päälle pari desiä kiehuvaa vettä.


Peitä kasari kannella ja anna papujen höyrystyä täydellä teholla muutama minuutti. Poista kansi ja ravistele hieman, jotta kaikki kosteus haihtuu. Lisää kuumien papujen joukkoon voita ja anna . Minä kun olen vihreiden papujen suhteen käsittänyt, että ne olisivat jotenkin myrkyllisiä raakana syötynä.

Näin se näyttäisi olevankin, vähintään niistä pitäisi saada vatsavaivoja. Pirkka papu sopii mainiosti esimerkiksi wokkeihin ja salaatteihin. Thaimaan pitkät pavut kuuluvatkin eri . Viikonloppuna, heti perjantain myrskyn jälkeen, oli yllättäen ihan ok grillaussää. Paahdetut vihreät pavut parmesanilla. Ja koska meillä oli vielä ihanaa Jenkeistä raahattua bbq-kastiketta jäljellä, niin päädyimme grillaamaan ribsejä ( tai antamaan niille viimesilauksen grillissä).


Tuota kastiketta on pakko . Saksassa käydessä tuli ensimmäistä kertaa elämässä syötyä tuoreita ja hyvin maustettuja vihreitä papuja. Ne oli ihan hemmetin hyviä ja. Pensaspapu on tuo pitkä mistä ja ohut mikä on Tonalt-nimimerkin kuvassa, tai voi se olla salkopapukin, mutta epäilen suuresti. Kokeile välillä kalan tai lihan lisäkkeeksi riisin ja perunan sijaan ranskalaisittain pekonilla ja valkosipulilla ryyditettyjä papuja. Sen viljelysmuotoja ovat muun muassa pensasmaisesti kasvava pensaspapu ja . Aina ei jaksaisi tehdä ruokaa, ei edes viikonloppuna.


Sitä varten onneksi omistan wokkipanun. Itselleni kun wokkaus on pikaruokaa- teenkin sitä silloin kun en jaksa tai halua oikeasti kokata. Voit käyttää tähän wokkiin joko tuoreita papuja- tai hätätapauksessa . Vihreä papu , pitkä , kcal, g, g, g, 1g.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.