maanantai 27. huhtikuuta 2020

Taimikon raivaus ajankohta

Perin metsäpalstan, jolla on pari hehtaaria kuusen taimikkoa , jolle pitäisi tehdä taimikon perkaus. Kuusen taimikon pituus on jo 1. Tämä aihe sisältää vastausta, kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Raivaaja vuosi, kuukautta sitten. Kuinka suuri merkitys ajankohdalla on käytännössä? Totta kai taimikon laadun kannalta raivaus on järkevä toteuttaa joka kesä tai vaikka kaksi kertaa kesässä.


Voihan sijoitusasunnon seinätkin käydä maalaamassa joka vuosi, eri asia sitten on, lisäävätkö nämä samassa suhteessa tuottoa.

Kun optimoi sijoitustoiminnan kannattavuutta, ei aina voi mennä laatu . Taimikon perkauksen ajankohta on yleensä noin vuoden kuluessa istutuksesta, jos muut taimikon seassa rehottavat nuoret puut meinaavat kasvaa varsinaisten. Taimikon perkaus 3–vuotta istutuksen jälkeen, viimeistään kun vesakko on yhtä pitkää kuin havupuun taimet. Suositeltava ajankohta : kun kuuset ovat 3–metrin mittaisia ja männyt 5–metrin mittaisia.


Harvenna aikaisemmin jos. Uudistusalan raivaus on syytä tehdä huolellisesti niin, ettei sin-. Isommissa taimikoissa perkaus ajankohdalla ei niin suurta merkitystä. Turha on kenenkään muuta.

Kuitenkin vuotta raivauksen jälkeen, kesällä Juhannuksen jälkeen raivatuilla koealoilla vesakko oli pituudeltaan vain kolmasosan, lehdettömänä aikana raivatun alueen vesoista ja muut sitten siltä väliltä. Haapamäen havaintotila, Toivala, Siilinjärvi. Taimien lomassa kasvava muu pintakasvillisuus voi häiritä perustetun taimikon kehittymistä. Heinät ja ruohot kilpailevat vedestä, valosta ja ravinteista taimien kanssa. Taimien päälle kaatuvat ruohot edistävät kosteudessa viihtyvien sienitautien leviämistä ja pahimmillaan ne voivat taittaa hentoja . Itse en nyt niin hirveesti usko kuun vaikutuksiin, mua nukuttaa on sitten täysikuu tai ei, emäntä taas pyörii sängyssä kolme yötä täysikuun aikaan.


Sen verran on vanhaa tietoa, että kun nykyistä asuinpaikkaani uutta pirttiä rakennettiin vuonna -5 oli äitini manannut yhtä (raja)puronvartta, jota sai vesata . Hoidamme taimikkosi kuntoon. Taimikko vaatii alkuvaiheessa paljon hoitoa. Kannattaa seurata, etteivät heinät ja nopeasti kasvava vesakko tukahduta taimia. Taimikonharvennuksen jälkeen tiheys voi olla hieman alhaisempi kuin kivennäismailla.


Tällöin ensiharvennusta voidaan siirtää myöhäisempään ajankohtaan , mikä parantaa korjuun kannattavuutta. Nuoressa taimikossa tehdään varhaisperkaus ja lopullinen taimikon harvennus kasvatustiheyteen tehdään varttuneessa taimikossa. Perkaus- ja taimikonhoitotarpeiden määrittelyssä UPM:n metsäasiakasvastaava antaa sinulle parhaan arvion hoitotoimenpiteiden ajankohdasta sekä kiinteähintaisen tarjouksen . Lähtökohtana on minimoida varhaishoidon tarve nopealla uudistamisketjulla sekä oikealla maanmuokkaus- menetelmällä ja viljelymateriaalilla.


Tämä pätee hyvin sellaisen raivauksen jälkeen, joka on tehty väärään aikaan, siis ennen Juhannusta, eikä ole seurattu mustan kuun esiintymisaikoja almanakasta. Tosin mustan kuun esiintymisen ajankohdan voi määritellä myös tiiviisti taivaalle seuraamalla. Miksi mainitsemani ajankohdat ovat juuri ne .

Perkaus tehdään yleensä 1-metrisessä taimikossa. Hyvä yleisohje on, että haittaava vesakko ei saa kasvaa kuusen tai männyn taimia pdemmäksi. Rehevillä kasvupaikoilla perkaus on taloudellisesti kannattavaa tehdä . Taimikon harvennuksessa perataan vähäarvoiset puulajit ja heikkolaatuiset rungot pois pääpuulajia suosien. Kasvu keskitetään taimikon laadukkaimpiin runkoihin. Metsikön kokonaiskasvuun harvennuksella on vain vähän vaikutusta.


Lh- ja tuore kangas 25–27. Mättäässä taimien on todettu kehittyvän selvästi nopeammin kuin äesvaossa tai laikussa, joissa taimi voi juroa vuosia ja. Täystiheässä taimikossa tehty perkaus niittää lehtipuuston pois noin prosentin osuudelta istutusalaa. Mainittakoon myös, että nämä tuli- vat pääasiassa kuivahkojen kankaiden rehevimmistä painanteista.


Männyn kylvöä kuivahkolle kankaalle voidaan pitää erittäin suositeltavana ja kustannuksiltaan edullisena vaihtoehtona. Avainsanat: Varhaisperkaus, taimikonhoito , männyn viljely, perkaus, metsänhoito, raivaus. Lisäksi ajankohdasta kannattaa huomioida se, ettei taimia istuteta liian kylmään maahan aikaisin keväällä, ja että pakastetaimien turvallinen istutusaika loppuu .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.