maanantai 22. kesäkuuta 2020

Tahko teroitus

Simo Vuorinen näyttää, miten tahkolla teroitetaan kirves. Kunnollinen vesitahko on paras väline leikkaavien ja lastuavien terien teroitukseen. Tahko on vanha keksintö, eikä sen perusperiaate ole muuttunut mihinkään vuosisatojenkaan aikana: hitaasti pyörivä ja vedellä jäähdytetty hiomakivi ei kipinöi tai kuumenna teroitettavaa kappaletta, jonka saa riittävällä toistolla erittäin . Ainutlaatuinen aluminioksidikivi ja laaja lisävarustevalikoima tekevät laitteesta terottajan unelman. Mukana erinomaiset opetus-DVD ja käsikirja, joiden avulla vasta-alkajastakin kuoriutuu teroituksen taitaja.


Tahkoa ei missään tapauksessa saa jättää veteen lillumaan.

Tormek HTK-70 kotipaketti. Pakkasen yllättäessä märkä kivi voi jopa haljeta, ja liottaminen pehmittää ainakin hiekkakivitahkon nopeasti. Tahko on karkea työkalu, joka sopii isojen työkalujen kuten kirveiden nopeaan muotoiluun. Varsinainen teroitus ja kiillotus on tehtävä . Tahkon pyöristyksestä ja käytöstä on oma sivunsa Tahko. Tahkottaessa täytyy vettä olla niin runsaasti, että kivi pysyy puhtaana ja leikkauskyky hyvänä.


Konevoimaisen tahkon nopeus on sama kuin käsin kierrettäessä. Tahkoamisesta löytyy lisätietoa sivulta Teroitus. ViestiKirjoittaja Paskapää 04.

Kierteen voi poistaa kovaa puikkoa vasten pyyhkäisemällä riittävän monta kertaa vuoronperään. Ainaki alkuun turvallinen tapa ja toimii hyvin hienompiin teriin, niinku keittiö ja muut . Penkkihiomakone tahkon kera? Välimuistissa Samankaltaisia 23. Smirgeli on kyllä yksi niistä kapineista joita ei ikinä pitäisi käyttää terätyökalujen teroitukseen.


Sitä voi käyttää jos terää pitää muokata radikaalisti (suuret lohkeamat, terän uudelleenmuotoilu), mutta smirglauksen jälkeen kunnon perusteroitus pitäisi silti tehdä tahkolla jotta lämmössä päästynyt terän osa tulisi . Hakusanalla tahko löytyi melko paljon keskustelua, mutta en löytänyt niistä vastausta seuraavaan kysymykseen: mikä olisi hyvä tahko kirveiden, puukkojen ja veitsien teroitukseen ? Eli hyvä kivi, purskeen poisto, ohjurit jne. Ei mikään valtava kapistus, vaan kohtullisen kokoinen. Puuporanterien teroitus tahkolla taitaa mennä taiteiluksi, metalliterien teroitus onnistunee samalla vemputusstatiivilla kuin smirkelissäkin, mutta oletettavasti olisi aika hidasta puuhaa. TORMEKin kataloogissa ei näytä olevan poranterille teroitustukia.


Teroitusfirmat teroittavat HM-terät, niin kuin lähes kaikki . Sorvisopin valikoimassa on koneet kuiva- ja märkähiontaan ja niihin ohjaimet. Teroitukseen monipuoliset teroitusohjaimet, joilla saadaan hiomaviiste teräväksi nopeasti, viimeistely hiomakivillä ja huopalaikalla. Niin siis smirgelillä teroittaminen tuli minullekin ensimmäiseksi mieleen.


Kuulin kuitenkin ettei smirgelillä tai muulla, joka kuumentaa liikaa kirveen terää, saa teroittaa , koska kuumuus tuhoaa terän karkaisun. Tahkoa minulla ei ole ja tämän vuoksi kyselenkin, että missä sen kirveen voisi teroituttaa. Teroitus viimeistellään hiomakoneen nahkalaikalla, joka kiillottaa särmän partaveitsen teräväksi.

Mitään muuta viimeistelyä ei tarvitse tehdä. Hiomakiven pienen kierrosluvun ansiosta hiontasuoritus pysyy hyvin hallinnassa. Ja koska kipinöitä ei synny, silmäsi eivät ole vaarassa ja voit käyttää . Tahko voi merkitä myös Tahkovuorta sekä 3- ulotteisen kappaleen pintaa. Tahko on työkalu jolla voi hioa ja teroittaa työkaluja, esimerkiksi talttaa.


Tahkot voivat olla käsi- tai sähkökäyttöisiä. Tahkokiven voi kostuttaa vedellä ja sitä varten tahkossa voi olla oma vesisäiliökin. Perinteiset puukäsityökalut ja Festool sähkötyökalut. Höylät, sahat, teroitusvälineet ja ammattilaispuristimet. Rälläkkä on hyvä väline moneen puuhaan, mutta teroitukseen se ei käy.


Esimerkiksi kirveen teroittaminen vaatii tahkon. Amatööri ei osaa tehdä rälläkällä terään oikeaa kulmaa ja kaupan päälle vielä polttaa terän, jolloin se kuluu nopeammin. Pitää tietää, mitä tekee, jotta ei pilaa hyvää työkalua. Näytä enemmän kategorioita Näytä vähemmän kategorioita. Knife SharpeningIn Riistanhoito.


Jörnkängan käsintehdyt metsästys - ja vaelluskengätIn Riistanhoito. Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): Teroitus , Varusteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.