Löysin täältä hyviä pataruokaohjeita ja ajattelin ottaa täysin käyttämättömän valurautapatani kaapin perukoilta käyttöön. Valurautapadan käyttö 11. Lisää tuloksia kohteesta keskustelu. Ohje valurautapannun putsaamiseksi ennen rasvapolttoa.
Suosittelen ehtaa silavaa. Muistelen lukeneeni, että eläinrasvat reagoivat jotenkin kemiallisesti raudan kanssa ja muodostunut yhdiste olisi pinnoitteena teflonin tapaista likaa ja tarttumista hylkivää. Samainen artikkeli kertoi, etteivät kasvisrasvat toimi samoin. Varma en ole, mutta jokatapauksessa ruokaöljy ei kirkasta . Rähjäisessä kunnossa olevan valurautapannun voi vielä pelastaa huolellisella hoidolla.
Ostin ekaa kertaa ikinä valurautapannun. Mitä sille pitää tehdä ennen käyttöönottoa ? Käsitykseni mukaan jotain kuitenkin? En ole vielä edes pessyt sitä kaupasta oston jälkeen.
Pelkällä kuumalla vedellä ja harjalla, vai? Patakakkonen-klassikko-ohjelman veteraanikokki, opetusneuvos ja keittiömestari Jaakko Kolmonen antaa varmat vinkkinsä. Katso miten puhdistat valurautaiset pannut ja padat.
Mistä johtuu, että valurautapannun rasvapoltto ei onnistu? Ensimmäinen on, että rasvapolton jälkeen pannun pinta muuttuu erittäin tahmeaksi. Siinä missä uuden kaupasta ostetun pannun pinta oli kohtalaisen liukas vaikka sormella kokeiltaessa, on pinta rasvapolton jälkeen niin tahmea . KÄYTTÖÖNOTTO Puhdista uusi pannu pesemällä miedolla pesuaineella tai kuumalla vedellä, kuumenna pannu kuivaksi ja tee rasvapoltto heti puhdistuksen jälkeen seuraavalla tavalla: Pyyhi pannu öljyllä tai levitä ohuelti ja tasaisesti Muurikka Silava koko pannun pintaan. Rasvaa ei saa valua pannun pohjalle paksulti, . Kyse ei ole laihduttamisesta vaan valurautapadan hoidosta. En ollut ikinä tehnyt rasvapolttoa, ja suhtauduin siihen asian vaatimalla ennakkoluulolla.
Se oli ikään kuin ”kuivunut”, ja hieman ruostunutkin. Pata vaati siis uudelleen . Rautapata on perintökalleus, joka vain paranee käytössä. Se on kestävä ja soveltuu eri liesille. Pidä silmät auki myös kirpputoreilla, jos sinulla ei vielä ole omaa rautapataa!
Pannu kuumenee nopeasti ja pitää ruoan kauan kuumana. Parhaimmillaan valurautapannu on lihan tai kalan ruskistamisessa, ohukaisten paistamisessa ja pataruokien hauduttamisessa. Kuivaa valurautapata heti käytön jälkeen ja rasvaa sisäpuoli silloin tällöin öljyllä.
Teflon-pinnoitteisten paistinpannujen kilpailijaksi on noussut taas vuosien jälkeen valurautapannu, jonka teflonpannu syrjäytti vuosikymmen sitten. Etenkin klassikoksi muodostuneet valurautapannut ovat kasvattaneet suosiotaan. Muurikka-pannun käyttöönotto ja rasvanpoltto onnistuvat helposti. Pese uusi pannu miedolla. Koska valurauta on huokoinen materiaali, se imee hiukan makuja itseensä.
Tämän vuoksi edustamme kahdenlaisia valurautapatoja ja pannuja. Lodgen padat ja pannut ovat täysin pinnoittamattomia ja valettu vain raudasta. Hiiliteräspannu on jokaisen keittiön kulmakivi, ja lähes yhtä tärkeä työväline kuin kokkiveitsi. Poiketen pinnoitetuista pannuista sen tarttumattomuusominaisuudet vain paranevat iän myötä.
Huuhtele ja kuivaa huolellisesti. Täytä astia öljyllä (n. 1cm pohjasta) ja laita keskilämpöiseen uuniin ja anna olla, kunnes öljy höyryää. Poista astia uunista, anna jäähtyä ja kaada öljy pois.
Rypsiöljy ei varmaan oo ihan sama asia?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.