tiistai 30. toukokuuta 2017

Kvinoa valmistus

Viljojen tapaan ruoanlaitossa käytetty kvinoa käy suomalaisille koko ajan tutummaksi. Monikäyttöisen ja proteiinipitoisen kvinoan keittämisessä kannattaa olla kuitenkin tarkkana, sillä yksinkertainen virhe voi muuttaa ilmavan kvinoan liisterimäiseksi. Kvinoan valmistus on helppoa ja nopeaa.


Tällä tavalla quinoan valmistus toki vie hieman enemmän aikaa, mutta on minusta vaivan väärti. Mittaa tarvittava määrä (dl quinoaa on keitettynä n. dl ) quinoaa astiaan.

Laske päälle kylmää vettä ja huuhtele quinoa hyvin siivilän avulla. Jos quinoan antaa liota huuhtelun yhteydessä hetken, turpoavat . Saat vaihtelua makuun keittämällä kvinoan maustetussa vedessä (mausteet, yrtit, liemi ). Kokeile myös sekoittaa kvinoaan pestoa ja laita sitten mukaan ruokaisaan salaattiin. Kuten totesin edellisessä kirjoituksessani, ajattelin kokeilla tällä viikolla jotain uutta hiilihydraattilähdettä monipuolistaakseni ruokavaliota.


Niinpä ostin alkuviikosta jotain sellaista ruoka-ainetta, jota en ole aikaisemmin ostanut tai edes maistanut. Se ruoka-aine oli quinoa eli suomalaisittain kvinoa (tai kinua), . Miten kvinoa valmistetaan.

Se tulee huuhdella huolella ennen keittämistä, sillä sen pinnalla on kitkeränmakuista saponiinia, joka poistuu huuhdeltaessa kuumalla vedellä. Maustamiseen voi käyttää suolaa tai . Huuhtele kvinoa huolellisesti runsaassa vedessä. Kuumenna kiehuvaksi jatkuvasti sekoittaen.


Ota kattila liedeltä ja anna turvota minuutin ajan kannen alla. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan. Sekoita vielä hyvin ennen tarjoamista.


Sen lehtiä voidaan syödä lehtivihanneksen tapaan. Lokakuun Turun Ruokamessuilta löytyi paljon uusia ja mielenkiintoisia tuotteita. Yksi niistä oli suomalainen kvinoa , josta Heli tekikin juttua muutama viikko sitten ( käy lukemassa juttu täältä). Sain testaukseen paketin kvinoaa , johon suhtauduin aluksi hieman epäilevästi.


Yleensä lautaseltani löytyy riisiä, . Yksi desi kuivaa kvinoaa turpoaa noin kolminkertaiseksi keittämisen aikana. Mikäli kvinoasi jää liian kosteaksi vartin kiehumisen jälkeen, anna sen vielä vetäytyä hetki . Tässä taas yksi ruokaresepti. Ja pääaineksena on tällä kertaa kvinoa tai quinoa (miksi sitä haluaakin kutsua).


Siitä on tullut yksi lempiruoka-aineista ja se korvaa nykyisin lähes aina riisin tai makaronin.

Siemenet ovat niin pieniä, että ne menevät monesta siivilästä läpi ja kallista ruokaa joutuu hukkaan. Siemenet voi kätevästi huuhdella pienehkössä astiassa, juomalasikin käy, sukkahousuja apuna käyttäen. Täyteläinen ja maukas ja gluteeniton quinoa-pinaattivuoka on hyvä lisuke moneen ruokaan. Myös chiansiemeniä käytetään paljon vanukkaiden teossa, mutta en pidä oikein sen koostumuksesta. Lähdinkin kokeilemaan kvinoaa vanukkaan pääraaka- aineena.


Reseptissä yhdistyy kvinoa pehmeys ja . Eteläamerikkalaisten intiaanien mukaan quinoa on jumalien lahja, sillä se maistuu taivaalliselta! Ainakin jos paahdat quinoan ennen keittämistä. MÄÄRÄ: Riittävästi nälkäiselle, tai yhdelle aterialle ja loput evääksi. SÄILYVYYS: Quinoasalaatin loppu säilyy mainiosti jääkaapissa jopa päivä.


Pähkinäiseltä maistuva kvinoa on erinomainen lisuke. Hyvänmakuisesta kvinoasta löytyy muun muassa rautaa, magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja ravintokuitua. Se sopii käytettäväksi osana monipuolista ruoanlaittoa ja leivontaa, voit käyttää sitä lisukkeena, keitoissa, pataruokien valmistukseen sekä myös osana monipuolista leivontaa. Olen lukenut nyt jonkin verran kvinoasta, mutta eri artikeleissa ja resepteissäkin mainitaan vain peruskaava 1-osa kvinoaa ja 2-osaa vettä, mutta ei man. Jäljelle jää… pähkinät ja kvinoa.


Olenkin yrittänyt nyt opetella kokkaamaan kvinoaa vähän kiinnostavammilla ja maukkaammilla tavoilla, itsessäänhän se ei maistu oikein miltään. Yksi suosikeistani on tämä ihanan kermainen, vähän makeakin kvinoapuuro.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.