keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Desibeli laskut

Jännite- tai tehoarvoja joudutaan vertaamaan toisiin jännite- tai tehoarvoihin. Jotta vertailu olisi helpompaa, käytetään desibelejä apuna. Peruslähtökohtana on verrata kahta tehoa keskenään, ja muuntaa suhde desibeleiksi eli. Desibeli (tunnus dB ) on dimensioton yksikkö, joka vertailee tehosuureiden suhteita logaritmisella asteikolla. Sitä käytetään tavallisimmin kahden signaalin välisen tehosuhteen ilmaisuun sekä vahvistimen tai vaimentimen vaikutuksen ilmaisemiseen.


Desibeli ei kuulu SI-järjestelmään, mutta Kansainvälinen paino- ja . Välimuistissa Desibeli , dB. Vahvistuksen yksikkö on desibeli. Desibeli -käsitteesen törmää usein puhuttaessa elektroniikasta. Desibeleistä kuulee myös musiikista ja äänestä puhuttaessa.


Kyseessä on sama verrannollinen yksikkö, joka on luonteeltaan logaritminen. Logaritmisesta alkuperästään johtuen desibeli soveltuu kuvaamaan . B :t lasketaan yhteen seuraavasti: 19dB 20dB = 39dB. Eli jos sulla on kaksi vahvistinta sarjassa niin yhteisvahvistus on 39dB:tä ihan sama mitä ne vahvistavat (Virtaa, Jänitettä, Tehoa jne.).


Ja luonollisestihanlogaritmien yhteenlasku on paljaiden lukujen kerto lasku. RF-Teho vahvistin) 19dB 20dB = . Toinen etu on, että desibelien ansiosta kertolaskusta tulee yhteenlaskua ja jakolaskusta vähennyslaskua. Esimerkiksi kaapelista voidaan ilmoittaa vaimennus 2 . Vähennetään osoittajan eksponentista nimittäjän eksponentti -- (-12) = 7). Lasketaan osamäärän logaritmi (laskimella: exp log).


Saadaan joka kerrotaan 10: llä ja saadaan lopuksi dB. Yleensä intensiteettitason yksikkönä käytetään poikkeuksellisesti . Eli 1desbeliä melua, niin monenko desibelin tarkkuudella se kuuluu vielä metrin päässä. Vai tietääkö kukaan mitään laskuria netissä mikä laskee tälläsiä laskuja. Desibeliarvojen laskemiseksi täytyy useimmiten tuntea kaava, jolla kyseinen dB- arvo lasketaan. Lisäksi laskenta edellyttää laskimen käytön sekä lukuarvojen suuruusluokkien hyvää hallintaa.


Seuraavassa on esitetty, esimerkkien avulla, dB - laskuihin liittyvien laskutoimitusten suoritusta. Jottei tarvitsisi käyttää suuria lukuja äänenpainetta kuvatessa käytetään logaritmista asteikkoa, joka ilmaistaan desibeleinä ( dB ). Ulostuleva signaali on desibelein ヂ. Pout( dB ) log (W) b9. Sisヂヂntuleva signaali saadaan relaatiosta.


Watteina sisヂヂntuleva signaali on Pin(W) 10. Desibelilaskentaa on opetettu radioamatööreille tarkoitetuissa oppikirjoissa. On kuitenkin opetettavaa esittää tämä laskenta hieman eri tavalla, kuin näissä oppikirjoissa on tehty. Lähdetään heti aluksi desibelien laskentaan käytetyistä kaavoista.


Esimerkki kuorsaajasta eri etäisyydellä ja useampi kuorsaaja yhteenlaskettuna. Sitä ei voida käyttää yhteen- ja vähennyslaskuissa kuten lineaarisia arvoja. Siksi laskutoimituksia varten on palattava lineaarisiin arvoihin (yksikkönä Pa). Sen jälkeen tulokset muunnetaan jälleen logaritmisiksi. Laskutoimitusten suorittaminen – Tamperekoulut.


Alkuperäinen kirjoittaja. Onko desibeli laskuissa mitään säännönmukaisuutta? Kuten Kataja asian ilmaisi. B mutta mitä se sitten on?


Jos on kaksi likimain samanlaista äänenlähdettä vierekkäin niin pystyykö jollain säännönmukaisuudella arvioimaan(laskemaan) kokonaismelutasoa? Tuli tuossa kaverin kanssa erimielisyyttä seuraavasta asiasta. Tää vaatii nyt ratkaisun, koska joku tappaa kohta jonkun :D Eli, Jos minulla on kompressori, joka pauhaa vaikka 100desibelin voimakkuudella, niin mitä tapahtuu tuolle sadalle desibelille kun vastaavia kompressoreita lyödään käyntiin vaikka 5? Loma-asumiseen käytettävät alueet, leirintäalueet, virkistysalueet taajamien ulkopuolella ja luonnonsuojelualueet. Sisällä: Asuin-, potilas- ja majoitustilat.


Mielestäni aika kankea äänenpainetehtävä. Vaimennuksista ja heijastumisesta olisi saanut mehukkaampiakin laskuja aikaiseksi jos mukaan olisi otettu läpäisysuhde ja akustinen impedanssi. Nythän ne ojennetaan kauniisti valmiina.


Desibeli laskut

Vs: Logaritmin pyörittely! Haluat siis ratkaista I:n ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.