torstai 27. joulukuuta 2018

Haricot papu keittoaika

Pavuista saa helposti maukkaan lisäkkeen sekä kala- että liharuoille. Paahdetut pähkinät tai pinjansiemenet antavat pavuille lisämakua ja rouheisuutta. Annoksen maun kruunaa maustevoi. Huuhtele pavut ja poista kannat.


Nosta pavut laakeaan kasariin ja kaada päälle pari desiä kiehuvaa vettä. Peitä kasari kannella ja anna papujen höyrystyä täydellä teholla muutama minuutti.

Poista kansi ja ravistele hieman, jotta kaikki kosteus haihtuu. Lisää kuumien papujen joukkoon voita ja anna . Tuoreetkin pavut tulee aina kypsentää ennen käyttöä esim. Papujen sisältämät haitalliset aineet hajoavat vajaan kymmenen minuutin keittämisen jälkeen.


Keittoajan pituus riippuu mm. Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi, noin minuuttia. Valuta pavut hyvin siivilässä. Paista papuja voissa, kunnes ne saavat hieman väriä.


Mausta pavut sitruunankuorella ja -mehulla, merisuolahiutaleilla sekä salvialla.

Niinpä minunkin perimätiedossani oli papujen kohdalla tyhjää. Onneksi Safkaa- kirjasta löytyi vuosi sitten mahtava haricots verts resepti, josta lanseerasimme välittömästi uuden aikuisten iltapalan. Nopsaan keitetyille (tai höyrytetyille) pavuille annetaan pannulla öljykylpy, mausteena suolaa, persiljaa ja . Kaikki tuoreet tarhapavut sisältävät kuitenkin haitallisia lektiinejä, joista on ehdottomasti hankkiuduttava eroon joko keittämällä tai höyryttämällä.


Aika ja kiehuva vesi pehmittävät solakat tarhapapuset, mutta kikkailemalla keittoveden määrällä ja kypsytyksen nopealla katkaisulla yllät hyviin tuloksiin. Kiehauta tuoreet pavut kypsiksi. Purkkipapujakin voi käyttää. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä silputtua sipulia ja valkosipulia. Anna muhia muutama minuutti.


Yleisimpien papujen liotus- ja keittoaikoja. Lisää pavut pannulle, kuumenna, mausta ja sekoita. Sokeriton, kananmunaton, kasvisruoka, vegaani, maidoton. Kuivattujen papujen ja herneiden vääränlainen käsittely voi johtaa pahaankin ruokamyrkytykseen.


Tiedätkö sinä, miten pavut pitäisi käsitellä ennen syömistä? Ulkofileepihvejä voi grillata vallan mainiosti puuhiiligrillissä. Jos ostat hienoja pihvejä lihakauppiaaltasi, voit pyytää häntä jättämään niihin päällystakin eli rasvareunuksen. Se antaa lihalle mehukkuutta ja makua.


Rasvan voit leikata pois otettuasi pihvit grillistä. Lisäkkeinä tarjoamme vihreitä pitkiä papuja ja .

Ja vähän voita ja suolaa. Tämä taitaa toistaiseksi olla Safkaa-kirjan parasta antia: aivan älyttömän hyvä lisuke. Joo kuvan pavut eivät ole ihan äskettäin kasvimaalta kerättyjä eikä edes pitkiä ja kauniita. Lähikaupan pakastealtaassa oli vain noita pätkiä, mutta kun papuja on saatava, papuja _on_ saatava. Näistä Lähi-Idästä kotoisin olevista pavuista käytettiin ravinnoksi niiden siemenet.


Suomessa viljeltävät pensaspavut ovat lähtöisin Väli-Amerikasta. Kaikkiaan tunnetaan toistakymmentä kasvisukua, joiden eri lajeja kutsutaan pavuiksi. Phaseolus vulgaris -lajin pavut , ns. Pavuista ja pekonista saa supernopeaa pikaruokaa. Ranskalaisen keittokirjan suomennoksessa aloituksena ennen esipuhetta Julia kirjoittaa näin:.


Vihreistä pakastepavuista syntyy maukas ja monikäyttöinen lisäke helposti ja edullisesti. Sitruuna ja yrtit maustavat pavut herkullisiksi. Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut. Nyt on tuoreiden papujen aika.


Sesonki kannattaa hyödyntää, sillä papuja ei muuten juuri saa muuten kuin pakastettuna. Kuivatut pavut ovat tietenkin asia erikseen. Niitä on saatavilla monenlaisia ympäri vuoden, ja nekin ovat erinomaista ruokaa. Tällä kertaa perehdyn kuitenkin tuoreisiin tarhapapuihin. Lehdet ovat kolmisormiset, kärhettömät ja kukinto.


Kuivattuna näidenkin keittoaikaa voidaan tosin liottamalla lyhentää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.