Oletko koskaan kokeillut jogurtin valmistamista itse? Se on yllättävän helppoa ja edullista puuhaa, joka ei vie paljoakaan aikaa. Maustamaton jogurtti on täynnä ravintoaineita, eikä se sisällä keinotekoisia makuaineita tai ylimääräistä sokeria.
Olen itse oikea jogurttiholisti, syön sitä mieluusti sekä aamupalaksi, lounaaksi että iltapalaksi. Koska en pidä valmiiksi maustetuista jogurteista , ostan aina maustamatonta jogurttia. Jogurttiannokseni sekaan heitän runsaasti pähkinöitä, marjoja ja mysliä, joskus kruunaan annoksen lorauksella hunajaa.
Kermaisen paksua kotona valmistettua jogurttia, maitohappobakteereilla hapatettua maitoa josta on muodostunut paksua jogurttia. Olen satunnaisesti valmistanut jogurttia jälkikasvun muutettua kotoa nyt viime aikoina, olen nykyään paljon laiskempi kuin aikoinaan ja ennen vanhaan . Konetta oli tuskin koskaan käytetty. Löytö oli ihana, mutta huomasin pian, että meidän perheelle se oli auttamattomasti pieni. Helpompi sillä oli toki jogurttia tehdä, mutta meillä tarvitaan suurempi määrä kuin mitä pientä . Kuumenna maito kattilassa höyryävän kuumaksi, mutta älä anna kiehua.
Käytä apuna lämpömittaria. Otetaan purkki maitoa ja tilkka valmista turkkilaista jogurttia. Leikitään pellepelotonta askartelemalla kylmälaukusta, kaurapussista, uunivuoasta ja paistolämpömittarista lämpökaappi.
Lopputuloksena ihastuneita henkäyksiä, kunnioitusta ja ihmetystä, sekä pari varsin tyytyväistä ja yllättynyttä jogurtin syöjää. Keitä säilykepurkit joihin aiot jogurtit laittaa (bakteerien minimoimiseksi). Kiehuta maito (muuten voi tulla ruokamyrkytys) ja anna jäähtyä noin asteiseksi. Tervehdys kaikille tasapuolisesti!
Kaupat pullistevat erilaisia koneita joita joko tarvitsee tai sitten ei tarvitse. Minä olen ollut vuosia sitä mieltä, että tiettyjä koneita en tarvitse ja yksi niistä on ollut jogurtti-kone, mutta jostain syystä tulin toisiin aatoksiin, ehkä hinta 1€ vaikutti ostopäätökseen. Tähän hommaan sain ohjetta ja innostusta kaveriltani jotka olivat hyvällä menestyksellä tehneet jogurttia kotona. Itse en maustetun jogurtin ystävä oikeastaan olekaan. Ingmannin vaniljajogurttia voi kyllä syödä ja tietysti kalliimpia Valion vanilla-jogurtteja (NAM!).
Viili: Jaa viili kuppeihin. Kaada päälle maito, sekoita vähän. Jäähdytä valmis viili ennen tarjoilua jääkaapissa. Vatkaa jogurtti maidon joukkoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Kuinka voi tehdä kotona itse jogurttia ilman konetta ? Onko kellään ohjeita ja kokemusta asiasta ? Onko joillakin jogurttikone käytössä ? Jogurtin voi tehdä mistä tahansa maidosta tai laktoosittomasta maitojuomasta. Mitä kauemmin jogurtti saa tekeytyä, sen paksumpaa ja happamampaa siitä tulee.
Maku riippuu siitä, millainen bakteerikanta jogurttijuuressa on. Varmista ettei juurijogurtti sisällä liivatetta tai karrageenia. Tarvitset lasiastian, emaliastian tai jogurttikoneen. Kotitekoista jogurttia on helppo tehdä itse. Valmistuakseen jogurtti tarvitsee paikan, jossa on tasaisen lämmintä.
Näin maito saostuu ja hapantuu helpoimmin, jogurttibakteerien syödessä laktoosia ja muodostaessa maitohappoa. Moni on varmasti kanssani samaa mieltä siitä, että listojen tekeminen on rentouttavaa. Itse jäin listakoukkuun luettuani Erlend Loen Supernaiivin, jonka päähenkilö yrittää saada elämäänsä jotain tolkkua listojen avulla.
Sitten sain syntymäpäivälahjaksi kirjasen, . Siirrä astia jääkaappiin 6-tunnin kuluttua. Noin kahdeksan tunnin kuluttua jääkaappiin laittamisesta sinulla on herkullista kotitekoista lohkeavaa jogurttia , jota voit maustaa makusi mukaan marjoilla, hedelmillä, hilloilla, myslillä, raejuustolla (kyllä vain), pähkinöillä, siemenillä tai vaikkapa maapähkinävoilla. Jogurtteja ja muita hapanmaitotuotteita voi valmistaa usealla eri menetelmällä ja hapatteella, joista tuttuna esimerkkinä jogurtti ja viili. Osassa käytetään lämmintä, n. Jogurtin tekeminen kotona on helppoa, kun talosta löytyy jogurttikone.
Mikäli konetta ei löydy, tulisi vähintäänkin löytyä hyvä uuni ja lämpömittari. Valmis jogurtti maistuu maukkaimmalta talkkunamurojen ja marjasoseen kera. Rakastan kotitekoisia jogurtteja.
Koko prosessi on kuin jotain taianomaista alkemiaa, jossa vain mielikuvitus on rajana – Mistä aineksista jogurtin lähtee hapattamaan, mitä lisämakuja siihen sovittaa, kuinka vahvan jogurtista haluaa ja niin edelleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.