torstai 16. maaliskuuta 2017

Äänen teho

Koska äänen teho on verrannollinen äänenpaineen neliöön, äänenpaineen kasvaminen kymmenkertaiseksi vastaa äänen tehon satakertaistumista eli kahdenkymmenen desibelin (belin) nousua. B kasvua ja äänenpaineen tuhatkertaistuminen dB . Logaritminen asteikko soveltuu hyvin kuvaamaan . Joskus on kätevämpää käyttää paineen sijaan äänen intensiteettiä eli tehoa per pinta-alayksikkö. Välimuistissa Samankaltaisia Ääniteho on akustiikassa teho , jolla lähde tuottaa ääntä.

Intensiteetin voi ajatella olevan äänen siirtämä teho pinta- alayksikköä kohden. Vastaava intensiteettitaso saadaan kaavalla. an ei yleensäkään kannata paljoa luottaa, kun sinne kirjotellaan yleensä ihan mitä sattuu millon kenenkin toimesta. Kymmenen desibelin kasvu tarkoittaa äänen intensiteetin kymmenkertaistumista. Ja intensiteettihan oli teho per pinta-ala.


Intensiteetti I ilmoittaa kuinka paljon energiaa aikayksikössä siirtyy aallon mukana. Desibelein ilmoitetaan tehon , sähköisen jännitteen sekä äänenpaineen tasoja ja muutoksia. Musiikkitekniikassa desibelein ilmaistaan useita asioita, lisäksi desibeli-suhdeyksikköjä on – nollatason määrityksestä riippuen – useita erilaisia, mikä saattaa lopullisesti sekoittaa käyttäjän ymmärryksen.

Seuraavassa on lyhyesti . Desibelejä yhteen laskettaessa onkin muistettava aina muuntaa desibelit ensin tehoksi. P on äänilähteestä poistuva äänienergia. Jos tarkastellaan äänilähdettä pistemäisenä lähettimenä, siitä lähtevä ääniaalto etenee palloaaltona säteittäisesti. Tällöin äänen intensiteetti on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön.


On mainittu edellä, mutta mitattuna ennalta määritetyissä olosuhteissa. Näin kysymystäsi selvitteli toimituksen tuttu fyysikko: ” Ääni on erittäin taloudellinen tapa välittää informaatiota. Informaation siirtämiseen tarvittava energia on erittäin pieni. Kun vahvistimesta loppuu teho kesken, kasvaa sen särö voimakkaasti.


Särö ei varsinaisesti riko kaiutinta, mutta signaali leikkautuu, ääni kompressoituu ja lopputuloksena on korvia piinaavaa äänisaastetta. Monesti tässä tilanteessa käyttäjä yrittää nostaa volyymia, jolloin tilanne vain pahenee ja voi käydä . Kun sivuston suunnittelussa otetaan huomioon saavutettavuus ⁄ esteettömyys, samalla sivusto rakennetaan yhteensopivaksi nykyisten ja tulevien mahdollisuuksien kanssa. Rumpua soitettaessa rumpukalvon mekaaninen vastus eli kitka pyrkii sammuttamaan syntyvän äänen. Kitkan vaikutuksesta osa kapulan lyönnin liikeenergiasta muuttuu lämmöksi. Johtimessa kulkevan audiosignaalin kulkua vaikeuttaa . Pа = absorboituvan äänen teho.


Pl =läpimenevän äänen teho bänen vaimeneminen väliaineessa.

Levyresonaattorin resonanssitaajuus fо. Hz m = levyn massa, A = pinta- ala, d = seinän ja levyn välinen etäisyys. Helmholtzin resonaattorin resonanssitaajuus fо.


Valon lisäksi revontulien varatut. Viimeaikainen suomalainen .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.