maanantai 13. elokuuta 2018

Risku koru

Hopean helinän on uskottu myös tuovan hyvää onnea. Juhlissa naiset pukevat ylleen useita suvussa perintönä kulkevia riskuja, joita voi vaikkapa hääpuvussa . KOMSIOPALLO Lapin lapsen suojana on käytetty leimattuja hopeaesineitä. Näistä tärkein on Komsiopallo (komsio = perinteinen kehto), jonka uskotaan helisevine renkaineen varjelevan lasta maahisten ja menninkäisten haltuun joutumiselta ja tuovan hyvää onnea.


Risku eli rintaneula tai -solki on sekä kaunis että käytännöllinen koru. RIskut ovat arvotavaroita, jotka ovat jo kauan kuuluneet saamelaisnaisen korustoon Sitä on perinteisesti käytetty naisen saamenpuvun koristeena ja huivin solkena.

Risku pitää lapin naisen hartiahuivin paikallaan ja estää sitä valahtamasta hartioilta. Perinteisiä lanka- sekä levyriskuja hopeisilla ja kultaisilla laukkasilla. Lapin naisilla on ollut perinteenä sitoa huivinsa kiinni tai koristella lapinpukunsa erityisellä rintakorulla, jota nimitetään riskuksi.


Riskuja on monenlaisia – on erikokoisia ja -mallisia sekä erilaisin ornamentein kuvioituja koruja ,. Oikeastaan keskenään kovin erilaisia riskuja yhdistää vain niiden pyöreä . Kullatut lehdykät hopeaa 830. Handmade in Inari, Lapland. Määrä: Lisää ostoskoriin. Ladataan… Risku rintaneula, L.

Palveluihimme kuuluu myös matkapuhelintarvikkeet, patterit ja pattereiden vaihdot, kummilahjat, korujen korjaus ja kiillotus, ohjelmapalveluita ja konsultointipalveluita kuten hopeatyökurssit. Harjoitamme sekä tukku- että vähittäismyyntiä. Tilaa itsellesi tai ystävällesi lahjaksi aito lapissa valmistettu koru.


Jos ostat jotain saamelaiskäsityötä niin varmistathan, että sillä on Sámi . Suomalainen nuori haluaisi enemmän tietoa saamelaisista. Tampereella nuorisoneuvosto on infopisteen lisäksi järjestänyt Risku-työpajan, jossa SottiisiMoves-tapahtumaan osallistuvilla nuorilla on mahdollisuus käydä tekemässä rintakoru-tyyppisen risku - korun. Helsinkiläinen Saara Mäenpää oli yksi . Kotimaisena käsityönä valmistetut korut edustavat ajatonta ja rohkeaa muotoilua ja juhlistavat jokaisessa meissä asuvaa kauneutta ja voimaa. Verkkokaupastamme löydät laajan valikoiman koruja ja saat nopeat toimitukset - korut ovat . Huutokauppoja netissä - Antiikkia, designia, taidetta ja paljon muuta.


Kengät sidotaan jalkaan pauloilla eli tiuhtanauhoilla, joissa toistuvat usein samat värit ja kuviot kuin vöissä ja lapasissa. Saamenpuvun kruunaavat korut ja huivit. Puvun kanssa käytettävät korut ovat usein kultaa tai hopeaa ja määrä ja koko riippuu usein saamen puvun mallista. Uutuutena nyt puukorut ja akryylikorut!


Riskun tarkoitus on kiinnittää saamen pukuun . Home The Sami people Risku = solju = koru. Nämä puhtaasti hopeatyyppiset korut ovat ehkä enemmän vanhan polven suosiossa , joskin sekin voi käyttää kultariskuja. Näiden hankittujen korujen voi katsoa .

Kauppalan koru - ja kelloliike. SANASTOA: Silkki = Naisten käyttämä huivi, jota pidetään puvun kanssa hartioilla. Hulpa = Puvun helman alaosa. Risku = Naisen puvun kanssa käytettävä koru , jolla huivi kiinnitetään rinnan kohdalta.


Sisna = Poronnahka, joka on kasviparkittu käsin ilman kemikaaleja. Paulat = Kudotut nauhat, jotka kiedotaan kengän .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.