Kasvisten laatuun vaikuttaa mm. Tuotteiden ennenaikaista pilaantumista voi estää ja hävikkiä voi vähentää, kun tietää eri tuotteiden ihanteelliset säilytysolosuhteet ja huomioi ne niin kotona kasviksia. Seuraavassa taulukossa on esitetty suositeltavat kasvisten säilytyslämpötilat ja suhteelliset kosteusprosentit . Kaalit, peruna ja porkkana, Säilytys jääkaapissa. Päärynä, Kypsät päärynät säilyvät vain vähän aikaa.
Kesäkurpitsa, Säilytys mieluummin liian lämpimässä kuin liian kylmässä lämpötilassa.
Paleltuu nopeasti jääkaapissa. Avokado, Säilytys huoneenlämmössä. Hedelmien ja vihannesten säilytyksessä on otettava huomioon etyleeni, valo, kolhut sekä lämpötilat. Vaikka suomalaiset tietävätkin yleisesti ottaen paljon kasviksista , on asiantuntijan mukaan olemassa muutama yleinen virhe, johon monet sortuvat. Näihin asioihin olisi Puutarhaliiton marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanskan mukaan kiinnitettävä huomiota: . Kylmäsäilytys ja kylmäketjun ylläpito kuluttajalle asti estää useimpien bakteerien lisääntymisen.
Näin kasvisten ja hedelmien kosteus ei haihdu, vaan ne säilyvät tuoreina ja mehevinä. Säilytä seuraavat hedelmät ja kasvikset. Miten säilytätte vihannekset jääkaapissa?
Omissa pusseissaan vai pestyinä jääkaapin laatikossa iloisesti sekaisin? Tomaatti, paprika ja kurkku säilytetään viileässä, mieluiten viileäkaapissa. Vähän raa´at tomaatit säilytetään huoneenlämmössä, jolloin ne kypsyvät. Tämä halpa keittiövinkki pelastaa jääkaapissa lojuvat vihannekset. Sen torjumiseksi broilerin säilytyksessä ja käsittelyssä kannattaa olla huolellinen.
Tuore broilerinliha säilyy. Hapankaali on maitohappokäymisellä valmistettu, hyvin säilyvä tuote, jonka säilyvyys kuluttajapakkaukseen pakattuna on kuitenkin rajattu. Erilaisista pavuista ja . Säilytysolot vaikuttavat kasvisten säilyvyyteen, makuun ja ulkonäköön.
Kotona kasviksia yleensä säilytetään jääkaapissa, jää-viileäkaapissa, kylmiössä tai kellarissa. Antakaa hyviä neuvoja, kuinka saan perunat, porkkanat ym. Esimerkki brändin luoneesta elintarvikebisneksestä.
Verkkokaupan merkitystä ei voi väheksyä tuotteiden hankkimisen välineenä ja sen monien hyvien puolien vuoksi siitä on tullut suosittu ostospaikka kuluttajille. Mielestäni verkkokauppa on hyvä väline silloin, kun myydään tuotteita, joita ei tarvitse sovittaa. Aika vaikuttaa kasvisten ravintoainepitoisuuksiin. Esimerkiksi askorbiinihappo eli C-vitamiini alkaa hajota heti poimimisen jälkeen. Herneet menettävät C- vitamiinistaan jo ensimmäisten - tunnin aikana.
Kuitenkin lämpötilan avulla voidaan ehkäistä tätä hävikkiä.
Kun kasviksissa yleensä lukeepi että Säilytys jääkaapissa niin onko sama laitanko ne jääkaappiin vai jääviileäkaappiin? Onko nämä kaksi siis ihan sama asia. Olen säilyttänyt esim parsakaalia aina jääviileäkaapissa, mutta voisiko säilyä paremmin jääkaapissa?
Kellastuvatko vihreät vihannekset säilytyksessä ? Pilaantuvatko kasvikset ennen aikojaan? Se on kaasu, jota syntyy kasvisten hengittäessä. Porkkana on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.
Kun ei ole mitään kylmäkomeroa eikä edes viileäkaappia, niin kertokaapa miten säilytätte kasvikset ja hedelmät? Ei voi joka päivä juosta kaupassa ostamassa vain yhden päivän annos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.