Jos kasvimaa saisi valita viljeltävät vihannekset, härkäpapu kuuluisi kasvatuslistalle joka vuosi. Virnakasvin juuristo työntyy syvälle maahan ja ottaa sieltä ravinteita, jotka jäävät salaattien, sipulien ja muiden pintajuuristen lajien ulottumattomiin. Juuriston tekemät huokosverkostot parantavat maan . Näin onnistut papujen kasvatuksessa.
Kuohkea niukkatyppinen multamaa, jonka pH on neutraali, noin 6. Kalkituksen sopii tuhka ja lannoitukseen vähätyppiset lannoitteet. Härkäpapu kasvaa myös savimaassa. Heinäkuussa aletaan jo saada satoa herneiden lisäksi härkäpavusta , jonka ensimmäiset palot pulskistuvat pian kukinnan alkamisen jälkeen, aivan kuin varkain.
Meillä viljellään härkäpapua viherlannoituspalstalla juuri . Suuristakin kylistä härkäpapua löytyy yleensä vain muutamasta talosta eikä taajamien läheltä laisinkaan. Monet ovat kuitenkin viime vuosina vaihtaneet maatiaissiemenen joko kotimaisiin tai ulkomaisiin jalosteisiin. Kotipuolessani Savitaipaleella papua viljellään, mutta naapurissa Luumäellä sitä ei ole kasvatettu enää . Aloittelevalle puutarhakokille härkäpapu (vicia faba) on täydellinen valinta. Se on helppo kasvattaa ja erittäin proteiinipitoinen, ja typpeä tuovista maanparannuskasveista se on parhaimpia. Keittiössä härkäpapu on monikäyttöinen niin kasvukauden eri vaiheissa kuin pakastettuna tai kuivattunakin.
Kylmänkestävä härkäpapu kuuluu virnan sukuun, ja on yksi vanhimmista ja ehkä vanhin viljelty palkokasvi. Pystykasvuinen, tanakkavartinen ja kärhetön. Todennäköisesti se on kotoisin Lähi-idän ja Välimeren seuduilta. Suomeen härkäpavun toivat kiertävät . Valkuaispitoinen suosikkikasvi härkäpapu maistuu niin ihmisille kuin tuotantoeläimille. Vuotuiset satovaihtelut ovat olleet suuria ja hehtaarisato on kokeissa ja käytännön viljelyksillä vaihdellut runsaasti.
Erityisesti voimakas kuivuus- tai märkyysstressi alentaa satoa. Aarre ja Kirsti haluavat nostaa härkäpavun arvonsa mukaiseen asemaan. Tänä vuonna sen kasvatus rehuksi on lisääntynyt selvästi. Valkuaisainepitoisuudeltaan härkäpapu on lähes soijapavun veroinen. Roteva kasvi on erinomainen vuoroviljelykasvi paitsi kasvimaalle, myös peltoviljelyyn.
Ilmasto-oloiltaan alueet joilla vehnän viljely onnistuu. Se on palkokasveista kylmänkestävin, vaatimattomin ja luultavasti ensimmäiseksi ja eniten viljelty. Yhdysvalloissa ja Kanadassa sitä on viljelty hedelmäpuiden aluskasvina . Lisääjä Nanna, torstai, 8. Tuollainen on ihan uutta minulle. Kerropas myöhemmin, miten kävi.
Molemmat ovat kyllä sen verran rotevakasvuisia, . Kannattaa kerätä siinä vaiheessa kun palot ovat täynnä mutta edelleen vihreitä. Kuivaan ekaa kertaa satoa ensi kesän tarpeisiin, siis siemeneksi (sain vanhaa maatiaskantaa jota haluan vaalia). Lapsivieraat katkaisivat . Viime vuosina kiinnostus härkäpapua kohtaan on jälleen lisääntynyt ja härkäpavulla viljellyt peltopinta-alat ovat kasvaneet huomattavasti. Muista poiketen härkäpapu kestää hyvin kylmää.
Se voidaankin kylvää avomaalle heti kun maa on keväällä kylvökunnossa. Vanhat maatiaislajikkeet pysyvät yleensä pystyssä ilman tukea, mutta . Säilörehuksi korjattava kasvusto voidaan viljellä hieman pohjoisempana. Kotimainen härkäpapu villitsee kuluttajat - viljely on hankalaa.
Sadosta odotetaan hyvää ja papu on löytänyt tiensä rehukäytöstä kuluttajien . Sisältä palkoa peittää harmahtava nukka, jolla isot pavut eli kasvin siemenet lepäävät. Siementen väri ja koko vaihtelevat eri lajikkeilla. Aivan nuorina, pikkusormen . Aurinkoa, lämpöä ja kastelua – muuta ei tarvita. Niistä voi tehdä levitettä leivän päälle ja täyttää kikherneiden tapaan esim.
Pensaspapu on suosikkini. Se ei tarvitse mitään hoitoa, kunhan silloin tällöin kastelee, jos on kuivaa. Suomalaisten suhtautumista härkäpapuun kuvaa hyvin meidän maataloustukipolitiikkamme: härkäpapu luokitellaan maassamme viljojen tapaan pellossa kasvatettavaksi massatuotteeksi, josta korjataan tuleentunut siemensato ja jota käytetään tyypillisesti . Jos pellossa on valmiina paljon kestorikkakasveja, niin ne taatusti aiheuttavat kiusaa.
Kuivatessa pitää olla kuulosuojaimet, muuten lähtee taju.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.