torstai 9. heinäkuuta 2020

Savustusuunin piirustukset

Savustusuunin piirustukset

Juha Saarinen esittelee savustusuunin toimintaa. Miten rakennan savustusuunin tiilestä? Kapsiteetikssi riittää pari kolme lahnaa kerralla. Ilmanotto, puiden poltto, svustuskorkeus, jne?


Savustusuunin piirustukset

Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Olen itsekin suunnittelemassa mökille juuri sellaista (saaristolais mallin) savustus kaappia!


Aika heikosti on löytynyt tietoa juuri siitä tulipesän ja pöntön väli osasta! Tuosta voi olla jotain hyötyä. Lihan savustukseen soveltuvaa puuta minulla tuskin koskaan tulee olemaan ihan halkoja, ja omalla tontilla ei leppää kasva, joten ei taida . Kaapissa savustetaan kalaa ja tietenkin lihaa.


Tarkoitus on rakentaa tontille puinen savustuskaappi mallia saaristo. Voiko kukaan auttaa ja lähettää piirustukset vaikkapa sähköpostilla minulle niin. Lihan ja kalan savustaminen on monen erälehden lukijan harrastus. Esittäisin että,lehdessä käsiteltäiin kotikonstein rakennettuja savustus -uuneja joita näkee tuolla liikuessa,periaate näissä savustimissa on sama kuin savusaunoissa,mutta niissä ei kylvetä. Piirustuksia jos vielä olisi mahdollista julkaista.


Muitakin toimivia ratkaisuja kalan. Ainakin allaolevasta julkaisusta löytyy hyvät savustusuunin rakennus-, että käyttöohjeet. Suurin ero siinä on noihin peltipönttöihin verrattuna, että savustus tapahtuu samalla savulla mitä tulipesästä nousee, eli puruja ei tarvita.


Savustusuunin piirustukset

Mutta hauskinta on tehdä omasta päästä, ilman ohjeita ja piirustuksia. Minäkin tein viime kesänä terassin. Kyllä muistan selailleeni kirjastossa opuksia, joissa piirustusten ja värikuvien kanssa neuvotaan . A) Tee saaristo mallinen savustus kaappi,se on paras ja sillä voi savustaa myös lihat.


Kirjassa on kanssa jonkinlaiset piirustukset mistä pääsee hyvin jyvälle. Savustus tuossa kaapissa perustuu kytemiseen, jolloin pienikin ilma antaa aihetta tulelle. Ja toisekseen, tuossa ei kovin kummosia tulia tule koskaan pidettyä niin niitä tuhkiakaan ei kovasti tule, ei tarvii ees joka savustuskerralla tyhjennellä, ei oo mikään saunan kiuas vaikka sille näyttääkin.


Hieno saalis merestä tai metsästä tulisi valmistaa huolella, jotta mausta tulee todella herkullinen. Saaliiseen saadaan herkullista makua esimerkiksi grillaamalla tai savustamalla. Liha, kala, sienet ja kasvikset saavat hienon ja aromaattisen maun samalla kun voi itse nauttia raittiista ilmasta puutarhakeittiössä. Yksien piirustusten mukaan kivikerroksen päälle laitetaan ritiläpelti (ettei mahdollisesti ripustuksestaan tippuva kala putoaisi suoraan kivien päälle) . Kuumentamlnen D Savustus D Suolaus D Kuivaaminen.


D Pakkaaminen D Varastointi. Hakemus tulee toimittaa kaikkine tarvittavine liitteineen ( piirustukset kahtena kappaleena). Palvausaika vaihtelee 1-vuorokauteen lihojen koosta riippuen, savutuspuuna käytetään . Helppokäyttöinen ja tehokas savustuskaappi, jolla saat ruokasi maistumaan entistäkin paremmalta. Sinkitty runko kestää paremmin ulkoilmassa.


Savustusuunin piirustukset

Termostaatti säätää lämpötilan juuri haluamallesi tasolle. Kaappiin mahtuu kerralla jopa kg lihaa tai 8kg makkaraa. Käytössä on pastörointilaite.


LVI- piirustukset , vesipisteet numeroituna tai muu riittävä selvitys ilmanvaihdosta, vesijohdoista ja viemäröinnistä laiteluettelo omavalvontasuunnitelma. Ilmeisesti edellinen muutos ei ollut toteutunut. Nyt oltiin joka tapauksessa savustusuunia uusimassa, mutta makkaranvalmistamon tilat eivät kasvaneet, vaan ne päinvastoin pienenivät. Molemmat savustusuunit tulevat samaan muuriin, kuten aiemminkin oli .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.