Sammuta uuni ja jätä uuninluukku raolleen kunnes omenaviipaleet ovat kuivia. Omenakausi on loppumaisillaan ja kuukausi sitten tein jo kahdesta omenasäkillisestä survosta pakkaseen talven varalle. Nyt halusin tehdä sen lisäksi myös kuivattuja omenaherkkuja. Siispä otin omenat viileästä, kaivoin sitruunan, veitsen, kulhot, mausteita ja kuivurin esiin sekä ryhdyin töihin.
Runsaan omenasadon saa säilöön, kun omenat leikkaa renkaiksi ja kuivaa. Pidä uuninluukku raollaan esimerkiksi väliin jätettävän lusikan .
Siivuta ohueksi noin pari-kolme millisiksi siivuiksi. Ota omenaporalla siemenkota pois, kuori omena. Laita heti kuivuriin puhisemaan. Vaihtele ritilätasojen paikkaa välillä ja käännä myös omenan renkaat puolessa välissä kuivaamista. Siskoni kuivattelee omenoita sun muuta jääkaapin päällä.
Kompressorista tuleva lämmin ilma auttaa osaltaan kuivausta. Joku on kuivannut omppuja kuivauskaapissa, pannuhuonekin on usein ylilämmin tila, takan- tai uuninpäällinen, sähköuuni. Mitä konsteja nyt kultakin löytyy, meillä saunassa.
Mikroaaltouunin käyttöä kuivatukseen emme suosittele. Riskinä on, että kuivunut tuote syttyy palamaan. Vesilasi uunissa estää liiallisen kuivumisen ja tyhjäkäytön, mutta samalla kuivuminen hidastuu. Uunissa kuivatut omenat muistuttavat talvella syksyn sadonkorjuusta.
Omenarenkaat kuivataan hitaasti matalassa lämmössä. Nopeimmin ja helpoimmin omenien kuivaus onnistuu erityisellä kasvikuivurilla. Myös uunissa ja jopa huoneenlämmössä voi kuivata.
Kun omenan neste katoaa, esimerkiksi A- ja . Siemenkodat poistetaan omenaporalla, omenat viipaloidaan noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuivataan kuivurissa tai uunissa alle asteen lämpötilassa. Omenoita voi kuivata uunissa , huoneilmassa tai hyötykasvikuivurissa. Kiertoilmauunissa kuivaus vie muutaman tunnin, . Tiivismaltoiset omenalajikkeet soveltuvat parhaiten kuivattaviksi.
Huoneilmassa kuivaaminen vie helposti jopa päivää, eikä lopputulos . Omenoita on syöty ihan sellaisenaan, hilloa on keitetty, leivottu piirakkaa, tehty omena -kaurapaistosta. Ja omenoita silti aina vain riittää! Rakastan kuivattuja omenoita ! Oi nam, täytyy kokeilla uunissa kuivattamista kun tuollaista kuivuria meiltä ei löydy.
Omenat kuivuvat saunassa 2-päivässä, jos sauna on lämmin ja kuiva.
Tuuleta saunaa tarvittaessa, jotta se ei ole kostea, mutta kun lämmität saunaa älä nosta lämpöä yli asteen tai omenat pilaantuvat. Tee samoin kuin edellä eli leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi ja levitä . Lämmitä uuni 1asteeseen. Kuori omenat ja purista sitruunat mehuksi. Leikkaa omenat varovasti noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuivaus kiertoilma uunissa.
Ohuita viipaleita saat käyttämällä mandoliinia, mutta hyvä lopputulos syntyy myös terävän veitsen avulla. Mitä ohuempi siivuista teet, sitä rapeampia omenasipseistä . Sitrushedelmät: viipaloi hedelmät ja aseta ohuella kankaalla päällystetyn uuniritilän päälle. Aseta uunin lämpötila asteeseen, jätä uuninluukku raolleen. Omenat : Kuori, poista siemenet ja viipaloi omenat.
Jos haluaa kuivattaa omenaa , kannattaa katsoa laadun perään. Jos kuivaa kotona ruokaa leivinuunissa tai sähköuunissa , niin lämpötila ei saisi nousta tuon korkeammalle. Kun ruoka on kuivattu , niin se pitää säilöä välittömästi tiiviskantiseen astiaan, jotta ruoka ei saa kosteutta.
Mikä parasta, näitä herkkuja tehdessä kotiin tulvii uunista ihana vastaleivotun korvapuustin tuoksu. Levitä viipaleet leivinpaperille uunipellille. Sekoita siihen sitruunamehu, sokeri ja kaneli.
Jos kiertoilmaa ei ole, uunin luukku kannattaa pitää raollaan. Ja jos taloudesta löytyy pienireikäinen ritilä, omenat voi laittaa uuniin sen päälle kuivumaan (ritilä uunin oman ritilän päälle). Tiedän toki, että ne pitää leikata siivuiksi, mutta pitääkö ensin kuivattaa miedolla lämmöllä uunissa - entä sen jälkeen? Omppuja on valtavasti ja on sääli jättää niitä lahoamaan puiden juurille. Olen diabeetikko enkä voi syödä kuin yhden omenan päivässä raakana ja omenahillosta en pidä kuten en . Uuniomenoita, mehua, kuivattuja omenalastuja ja tuoreita herkkuhedelmiä – omenasta on moneksi.
Talvilajikkeista muun muassa mausteinen Åkerö ja happoinen Lobo ovat hyviä syöntiomenoita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.