keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Varaava takka kesäpelti

En ole päässyt selvyyteen kummassa asennossa on kesäpelti auki ja kummassa varaava. Kun pelti on kierretty oikealle (myötäpäivää) takan alasivuissa olevista nuohoisluukuista tuntuu alaluukusta kädellä kokeiltuna . Nyt en tiedä kummassa asennossa takka on varaava ja lämpö kiertää eikä mene suoraan piippuun. Meillä on paikalla muurattu varaava takka , jossa on ns. Veto on molemmissa asennoissa yhtä hyvä.


Lämmittämistä varten on varattava kuivia puita ja sytykkeitä, mielellään pienipalaista ja tasalaatuista polttopuuta.

Se kannattaa ottaa sisälle pari päivää aikaisemmin. Jos tulisijassa on kesäpelti , se avataan sytytysvaiheessa. Kun hormin lämpötila nousee ja syntyy kunnollinen veto, kesäpelti käännetään kiinni.


Se ei siis sulje piippua vaan kierrättää savut pidempää reittiä takan sisällä ja silloin varaa paremmin. Tämä on vain mielipiteeni joten en ole varma. Asia selviää ainakin kokeilemalla.


Olen minäkin muutaman takan tehnyt, se on ns. Auki asennossa takkasi toimii kuin avotakka, eli savukaasut .

Eli meillä on talossa laatoitettu varaava takka. Takassa on ylhäältä päin lukien pelti, sytytyspelti. Kertokaas mikä tuo yks vipu mein leivinuunissa on.


Apuja takka -leivinuunin käyttöön! Onko kokemusta KAAKELIUUNEISTA? Lisää tuloksia kohteesta kaksplus. Tietopankki Välimuistissa Uuden varaavan takan kuivatus ja käyttöönotto. Käsittele luukkua varoen.


Suoraveto, sytytyspelti auki. Kuinkahan sujuu tämmöisen takan polttaminen luukut auki esim. Olemme muuttaneet uuteen asuntoon, jossa on varaava takka.


Vivulla varustettu pelti on todennäköisesti juuri kesäpelti eli jos haluat että takka varaa lämpöä, älä avaa sitä. Jos savun hajua tulee asuntoon, kun takka on kylmä, kannattaa kokeilla säätää ilmastointia hieman pienemmälle, jos mahdollista. Meillä myös varaava tiilitakka olohuoneessa ja kunnon pakkasilla lämmitetään sitä joka toinen ilta.


Huoneessa ei lämpömittari juurikaan värähdä, mutta pattareit kylmenee, joten siitä jo tietää että takasta on hyötyä. Ja jos takka kerran selkeesti on lämmin seuraavana päivänä, niin luovuttaahan se sitä . Takkaleivinuuni on varaava tulisijayhdistelmä, jossa takkatuli lämmittää takan yläpuolella olevan leivinuunin.

Puuta poltetaan vain tak - kapesässä, josta liekit ja palamattomat kaasut nousevat yläpalotilana toimivaan leivinuuniin. Leivinuunin pesän lämpötila on varsinaisen kaasupalon aikana yli 8°C. Koira takkatulen loimussa. Useissa tulisijoissa on hormipellin lisäksi sytytyspelti (entinen kesäpelti ), joka laitetaan sytytysasentoon sytyttämisen ajaksi. Sytytyspelti laitetaan takaisin.


Kun suuluukut ja kesäpelti suljetaan, pakotetaan savukaasut kulkemaan poskikanavia myöten alakautta hormiín, jolloin takka toimii läntmitysuunina. Vakitnisiin asuntoihin rakennettaviin varaa viin takkoihin voidaan muurata erillinen kuori- niuuraus. Varaava takka voidaan varustaa ns.


Kesäpelti mahdollistaa takkanautinnot kesälläkin ilman, että huone tarpeettomasti lämpiäisi. Tällöin puhutaan kuoritakasta. Kesäpelti voi olla avuksi myös sytytysvaiheessa, jos savu ei kylmässä takassa suostu heti poistumaan . Re: voiko kesäpelti olla jossain piilossa. Naapurilla menee juuri näin.


Varaava takka lämmittää 1-kerroksisen talon hormia yläpohjassa niin, että jääpuikkoja muodostuu, ja maali lohkeilee peltikatolla sillä kohtaa. ENNEN TULISIJAN LÄMMITYSTÄ OTETTAVA. Huomioi suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin – myös polttopuiden säilytyksessä tulisijan läheisyydessä. Varoita niistä myös lapsia.


Jos takassa on kesäpelti niin sytyttäessä se on auki, kun alkaa palaa ja vettä kunnolla niin laittaa sen kiinni. Kari Ilmarin mahdollisuudet asentaa imuri vedon aikaansaamiseksi ovat kai heikot, koska ymmärtääkseni hän on aurinkosähkön varassa mökillään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.