Saunan rappusten rakentaminen ja raakalaudan käsittely terassipuuksi. Kirjoittaja Kirjoittaja Lassi A LiikkanenKategoriat Rakentaminen, Saunan muut osat, SaunaprojektiAvainsanat pintakäsittely, portaat, rakennusmääräykset , rappusetJätä kommentti . Saunan sijainti ympäristöön ja muihin rakennuksiin nähden vaikuttaa olennaisesti saunakokemukseen. Joten aloitetaan omaan rakennukseensa sijoitettavan saunan ja lain näkökulmasta.
Lopputuloksena rakennusmääräysten suhteen Suomessa vallitsee voimakas ”paikallisen sopimisen” perinne.
Suunnittelemalla ja mitoittamalla tilan rakenteet, materiaalit, kiuas, ilmanvaihto ja valaistus oikein, saadaan saunasta tarkoituksen mukainen tila, joka palvelee saunojia parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä artikkelissa keskitytään saunatilan mitoitusta ja rakenteita koskeviin rakennusmääräyksiin sekä . Maankäyttö- ja rakennuslaissa määritellään rakentamista koskevat yleiset edellytykset, olennaiset tekniset vaatimukset sekä rakentamisen lupamenettely ja viranomaisvalvonta. Tarkemmat rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet kootaan Suomen rakentamismääräyskokoelmaan. Liikkumis- ja toimimisesteisille tulee järjestää pääsy uimahallien, kylpylärakennuksien, kuntoutus- ja hoito- ja huoltolaitosten, palvelutalojen ja palvelukeskusten uima-altaaseen. Näissä rakennuksissa myös sauna -, pesuhuone- ja pukuhuonetiloja on suunniteltava liikkumis- ja toimimisesteisille soveltu- viksi.
S-uunnittelu kirjoitti: Komeron kokoinen sauna on ihan jonkun muun vika kuin rakennusmääräysten tekijän. Sama arjesta irtaantunut rakennusinnsiööriporukka kuitenkin on näiden hölmöyksien takana.
Muutaman vuoden teoreettisen koulutuksen perusteella alalla on ns. Rakennus tulee varustaa sen käyttöön soveltuvin tarkoituksenmukaisin turvaratkaisuin ja -varustein. Tällainen tila voi olla esimerkiksi saunan löylyhuone;. C tai sitä korkeampi lämpötila;. Vielä 50-luvulla rakennettiin usein niin, että aallot huuhtoivat saunan kivijalkaa.
Nykyään kunnan rakennusjärjestys antaa harvoin rakentaa metriä lähemmäksi rantaa. Rantarakentaminen edellyttää useimmiten yleis- tai ranta- asemakaavaa. Kaavamääräykset ja kaavoittamattomilla alueilla kuntien . RT-ohjeessa käsitellään saunan tilojen ja toimintojen suunnittelua, saunan sijoittamista rakennukseen ja maastoon sekä annetaan ohjeita saunojen mitoituksesta. Asuinhuoneistojen kylpyhuoneita on aiem- min yleisesti nimitetty kosteiksi tiloiksi.
Uudis- tuneet määräykset eivät tunne nimitystä kostea tila, vaan kyseiset tilat ovat pääsääntöisesti mär- kätiloja. Märkätilojen suunnitteluohjeet ovat jääneet suomalaisissa normeissa ja ohjeistuksessa vä- hälle huomiolle. Muita saunan ovea koskevia rakennusmääräyksiä ovat mm. Lisäksi mainitaan, että saunan oviaukon vähimmäisleveys on 6millimetriä.
Saunan oven alla ei saa olla kynnystä, ja sen alapuolisen ilmaraon on oltava vähintään . Rakennusmääräykset ovat myös aika suuren ja laajan työn tuloksia.
Saunan ulkonäköön vaikuttaa niin seinien panelointi, lauteet, kiuas kuin ovikin. Saunaan on asennettava kaide, käsijohde tai muu järjestely, jolla estetään kosketus kiukaaseen sekä lisäksi käsijohde tai kädensija lauteille nousua varten. Saunatila poikkeaa muusta asuinrakennuksen tilasta kosteus- ja lämpörasitusten takia. Saunojen rakennevaatimukset.
Saunarakennus voi olla erillinen rakennus. Perinteinen maalaissauna rakennettiin omana rakennuksena järven rannalle tai takapihalle. Tällöin kosteus ja lämpörasitukset ovat helposti hallinnassa. Kattopinnan ja säteilysuojauksen välisestä tilasta on tällöin muodostunut kuumien savukaasujen hormi erityisesti vinokattoisissa ratkaisuissa.
Tavallisen saunan muuttaminen savusaunaksi aiheuttaa myös helposti paloriskin, . Kaikki mitä saunasta tarvitsee tietää! TekniikkaTalous kysyi lukijoiltaan, mitä rakentamisen normeja pitäisi poistaa tai muuttaa. Vastauksia verkkokyselyyn tuli kaikkiaan 3kappaletta. Yhtenä suurimpana toiveena oli saada lisää vapautta omalla tontilla rakentamiseen. Lukijamme toivoivat kaavoituksen vapauttamista ja esimerkiksi . Onkohan jollakin pihasaunaa?
Yllättäen näin juhannuksena tuli sellainen olo, että pakko saada sauna pihalle. Mitähän rakennusmääräyksiä siihen on? Esim etäisyydet rajoista yms. Laitoin jo viestiä kuntaan, mutta .
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.