tiistai 6. syyskuuta 2016

Hormin reiän poraus

Sitten reikiä porataan koko ympyrän kehälle. Pora on pidettävä vaakasuorassa, niin etteivät reiät tule vinoon. Sen jälkeen hakataan meisselillä porattujen reikien välistä, jolloin rappausta ja tiiltä lohkeilee.


Tässä on oltava varovainen, jotta hormin ympäröivät tiilet eivät irtoa. Rappaus putoaa, kun aukko on . Kun tulisijaa ei enää tarvita, sen jättämät jäljet halutaan yleensä peittää.

Hormissa olevan reiän saa muurattua umpeen parissa tunnissa. Hyvä lopputulos ei edes edellytä sen kummempia muurarintaitoja. Saunan hormiin uusi reikä puukiukaalle. Nyt tarkoitus olisi tämä vanha reikä ummistaa - tarkoitus olisi laittaa sinne tiilenpala . Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa 10. Korvausilmaventtiilin poraaminen purueristeiseen seinään.


Välimuistissa Kuva: MT=Markku Tanni. Häkäkuoleman riskiä pienentävän aukon voi porata peltiin myös itse. Pellissä on oltava aukko, joka on kooltaan noin kolme prosenttia hormin aukon pinta-alasta.

Kaupoista saa jo nyt valmiiksi uritettuja sulkupeltejä, jonka kulmapalan poistamalla peltiin tulee asetuksen edellyttämä reikä. Elikkä ostin tuon uuden GWn pikku poran, ja olen nyt jonkin aikaa harjoitellut sen käyttöä. Piipussa on valmis reikä jonka halkaisija on 140mm johon saunan kiuas tulisi kiinnittää.


Villakin tulee riittävän hyvä liitos, mutta minä muuraisin laastilla putken hormiin kiinni. Nyt tyhmiä kysymyksiä: - Onko taloudellisesti tai muuten mitään järkeä jos purkaisimme koko leivinuunin SEKÄ hormin ja sen jälkeen tilalle uusi hormi ja takka? Meinaan, uusi hormi joka.


Helevatti niihin mitään reikiä porata ! Vaatii hieman kärsivällisyyttä muttei mikään mahdoton homma. Jos se hormi on jossain muualla niin melkein se on joku kevyt piippu vedettävä ulos asti, jos sen sähkön tahtoo puuksi muuttaa. Vanhat piiput on yleensä . Jos käytät vanhaa hormia voit laittaa sulkupellin myös kiukaan liitosputkeen niin ei tarvitse piikata saneerauspellille reikää.


Pitäisi yhdistää uudisosan 125-millinen ilmastointikanava vanhan tiilistä muuratun piipun käyttämättömään hormiin. Eli yläkerrassa reikä piipun kylkeen ja siitä peltinen ilmastointiputken pää sisään. Mutta millä tuon reiän parhaiten saa tehtyä tiilistä muurattuun piippuun? Ostin sellaisen liesikaminan keittiöön ja Wanha, ilmeisesti Siro merkkinen ruskea puuhella sai lähteä.


Ajattelin porata kuppiterällä uuden reiän hormiin. Nuohooja kelpuutti piipun hormin takalle. Miten vanha reikä pitää sulkea?

Yksi vaihtoehto, mikä meillä tehtiin on laittaa savupelti piipun sijaan tulisijasta hormiin tulevaan savukanavaan. Hormien väliset tiilet eivät olleet samassa linjassa ulkokuoren kanssa, jolloin piti porata tiileen uraa, joka oli koko homman kovin homma. Meillä mies valitti jo siitä kun löin piippuun pari pientä teräsnaulaa valokuvakehyksiä varten. Joku pieni kolmipikkinen taulukiinnike varmaan käy koska se ylettyy ainoastaan rappauspintaan. Sen varman kaikki tulkitsee samalla tavalla, että piippu . Savupellissä tulee olla aukko, jonka koko on prosenttia hormin poikkileikkauksen pinta-alasta.


Vastaava kulmapalan poisto tai reikä kannattaa porata myös vanhan savupiipun sulkupeltiin. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi kappale jokaista alkavaa neliötä ja jokaista kerrosta kohden. Naulaimien käyttö kiinnityksissä on kielletty. Kiinnitysreikiä hormielementtiin porattaessa on elementtien valmistekuvissa esitetty tarkat putkistojen paikat. Rakennusliikkeen arkistosta löytyy kuvat tarvittaessa.


Ensisijainen suositus on, että Elpo- hormi elementteihin ei kiinnitetä mitään eikä niihin tehdä porauksia. Osa näistä johtuu rakenteellisista vioista, kuten liian pienistä suojaetäisyyksistä ja tulisijan tai hormin vaurioista. Tulisijat, kiukaat ja hormit sytyttävät Länsi-Uudenmaan alueella noin tulipaloa vuosittain.


Pellistä voi myös poistaa yhden kulman tai porata siihen pienen reiän. Omissa piipuissani olen huomannut ihan selvän korrelaation porauksen väljyyden ja savujen laadun suhteen. Piiput, joissa on avara savukanava, polttavat vaivattomammin ja kuivemmin ja uudelleensytytyksekin ovat paljon harvemmassa. Tässä tapauksessa väljä reikä on siis vaihteeksi hyvä asia.


Seinään porataan halkaisijaltaan noin mm:n reiät 8–cm:n välein vaakasuoraan tai alaviistoon. Joissain tapauksissa voi olla tarpeen porata injektoitavat reiät kahteen riviin limittäin. Paksuissa seinissä on suositeltua, jos mahdollista, porata reiät seinän molemmilta puolilta. Ennen porausta varmistetaan, että poranreiät .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.