maanantai 6. maaliskuuta 2017

Kvinoa viljely

Lisäksi kiinnostus kasvin ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin on herännyt viimeisten vuoden aikana ja kasvi tunnetaankin jo varsin laajasti. Kuten on monesti ennekin tapahtunut terveellisten raaka-aineiden kohdalla, niin . Superruoaksi ristityn kvinoan viljely onnistuu vuoden tutkimustyön jälkeen nyt myös Suomessa. Erityistä kvinoassa on siementen valkuainen, josta löytyy kaikkia yhdeksää ihmisen tarvitsemaa aminohappoa juuri oikeassa suhteessa.


Kvinoa viljely

Haluttiin kokeilla jotain uutta, kaivattiin haasteita”, kertoo tilan toinen isäntä Juha Raininko. Hän pitää tilaa yhdessä veljensä Karin kanssa. Tänä kesänä kvinoalla on hehtaaria. Kaikkiaan viljelyksessä on useita satoja hehtaareita.


Joskus kvinoan korjuuseen on päästy syyskuun lopulla, mutta . Yleistä: Viljely : Korjuu ja käyttö. Kaksineuvoinen, itsepölytteinen savikoiden sukuun kuuluva kasvi, joka on kotoisin Etelä- Amerikasta ja Andeilta. Inkojen tärkein viljely - kasvi, josta käytetään paitsi siemenet riisin tapaan, myöskin lehdet pinaatin tavoin. Tulentuessaan kasvi muuttuu vihreästä punaisen eri sävyiseksi, eikä jää keneltäkään . Kärnän mukaan suosittuihin avokadoon ja soijaan liittyy vakavia ongelmia: Metsiä kaadetaan koko ajan uusien viljelmien tieltä ja viljely aiheuttaa vesipulaa seuduilla, jotka kärsivät siitä jo muutenkin.


Kvinoa viljely

Kvinoa voi kasvaa 1-metrin korkuiseksi. Metsien hiilinielut siis tuhotaan ilman uudistamista. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:ssä on vuoden kotiuttamisella saatu oloihimme sopeutunut siemenkanta.


Juha ja Kari Raininko ovat tiettävästi ainoat suomalaiset, jotka viljelevät luomukvinoaa. Kari Kaipainen ja Juha Raininko uskovat kvinoaan. Yhteistyö sujuu niin että Raininko viljelee , . Kylvö keväällä toukokuun lopulla.


Kasvukauden aikana rikkakasvin torjunta mekaanisesti. Ne odottelevat lokakuun alussa puintiaan. Tämä kesä oli kuiva ja kuuma, joka on kvinoan sadon kannalta hyvä, luomutilan isäntä Juha Raininko sanoo. Muinaiset inkat kutsuivat kvinoaa ”ihmiskunnan äidiksi” ja inkojen armeijan mahdin kerrotaan perustuneen ravitsevaan kvinoaan. Vielä nykyäänkin tämä kasvi on tärkeä proteiinin lähde Etelä-Amerikan maissa.


Rainingon pelloilla on viljelty kvinoaa neljän vuoden ajan . Kotimaista kvinoaa saatiin odotella inkojen . Lehdet ovat pitkulaiset, ja siemenet muodostavat rypäsmäisiä röyhyjä. Se viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, kuivassa maassa. Siemenen pinta on karvaan, lievästi myrkyllisen saponiinin peitossa, minkä takia . Eräänlainen innovaatio on Etelä-Amerikasta kotoisin olevan kvinoan tulo kotimaiseksi tuotantokasviksi.


Kvinoa viljely

Rainingot ovatkin kvinoan viljelyn pioneereja Suomessa. Marjo Keskitalo innostui kvinoasta USA:ssa tehdessään siellä väitöskirjaansa. Kun kvinoaa suositeltiin astronauteille, nuoren tutkijan uteliaisuus heräsi. Suomeen ja sai tutkimuksillaan vahvistusta sille, että kasvia voisi viljellä Suomen olosuhteissa . Tämä taas mahdollistaa sen, että viljely ei tule liian kalliiksi etelä-amerikkalaisille viljelijöille. Rakkaalla lapsella on monta nimeä?


Kvinoan viljely takaa heille toimeentulon ja lisäksi viljelijät pystyvät oman pellon . Joka tapauksessa, alunperin Andeilta kotoisin, luontaisesti gluteeniton, hiilihydraattipitoinen, proteiinipitoinen ja kuituinen ruokakasvi, jota viljellään nykyisin myös Suomessa! Suomalaista kvinoaa viljellään Varsinais-Suomen Liedossa. Eurooppalaisten valloittajien tultua kvinoan oli käydä kalpaten.


Kvinoa viljely

Valloittajat leimasivat kvinoan pakanalliseksi kasviksi ja kielsivät sen sekä parinsadan muun perinteisen ruokakasvin viljelyn kuolemanrangaistuksen uhalla. Näiden totaalisten toimien vuoksi kvinoan viljely taantui ja siirtyi vaikeapääsyiseen . Tutkimuksessa käytetty lupiini oli viljelty Suomessa. Reilun kaupan riisiä tulee Suomeen Thaimaasta ja Intiasta. Amarantti, kvinoa ja kanihua ovat Etelä- ja Keski-Amerikassa viljeltyjä, viljan tapaisia kasveja, joiden siemenet ovat gluteenittomia.


Siemeniä on saatavilla Suomessa monissa erikoismyymälöissä. Kvinoaa viljellään jo Suomessa ja kanihuan viljelyä on .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.