Manner-Euroopassa yleinen, myrkyllinen torajyvä oli ehkä riihikuivatuksen ansiosta pohjoisessa hieman harvinaisempi. Riihipuinnin työmäärä oli kuitenkin suuri. Vehnän puinti varstoilla oli kohtuuttoman työlästä, sillä vehnänjyvät ovat hyvin tiukasti kiinni lapakossaan. Vehnänviljelyn yleistyminen joudutti osaltaan riihistä . Riihi Välimuistissa Samankaltaisia Riihi on rakennus, jossa ennen kuivattiin ja puitiin viljaa.
Vilja kuivattiin parsille pystytettyinä eli ahdettuina lyhteinä (ahos, riihos) ja puitiin lattialla (permannolla, maassa) lyömällä varstan avulla jyvät irti tähkistä. Joissain tapauksissa jyvät irrotettiin polkemalla. Riihi rakennettiin hirrestä salvomalla ja tilkittiin (eristettiin) . Ennen puimakoneitten tuloa vilja leikattiin käsin, usein talkoilla. Ruis leikattiin tavallisesti sirpillä, ohra ja vehnä viikatteella.
Viikatteella kaadettu vilja pantiin seipäille kuivumaan heinän tapaan. Koska ruis on pitkää, se sidottiin lyhteiksi. Lyhteet nostettiin pystyyn kuhilaiksi. Rukiin puinti riihessä perinteitä noudattaen, seinäänlyönti ensin ja varstoilla sitten ja lopuksi viskurin vääntö. Perinteinen maanviljelys – elonkorjuu.
Entisajan maatalon elämää rytmittivät vuotuistyöt ja erityisesti maanviljelys. Syksyllä kerättävä viljasato määritti koko seuraavan vuoden elämänlaadun: oliko ruokaa riittävästi ja saatiinko seuraavaksi kaudeksi siemenviljaa uutta satoa varten? Maanviljelys on luonnonoloihin ja säähän . Puintivälineenä oli usein puusta tehty kepakko ja käsittelyä, jossa lattialla olevaa viljaa lyötiin jyvien irrotttamiseksi kutsuttiin tappamiseksi.
Myöhemmin puimisen avuksi tulivat puimakoneet. Suomen luonnon päivä, rukiin riihipuinti , la 26. Kulttuuriympäristöpäivä, su 10. Korteniemen joulurauha, ke 14.
Pidätämme oikeuden muutoksiin. Vanhaan hyvään aikaan ennen sotia ja vielä sen jälkeenkin puitiin pääasiassa Ruista Riihessä. Viirinkylässä enään yksi Riihi , Alaviirissä jossa on puitu viljaa, kaikki muut meni kylästä Saksalaisten tuhossa polttamalla rakennukset. Tiedustelut Jaakkola Pentti 050.
Haluaisitko kokeilla perinteistä heinäntekoa, jossa heinä niitetään viikatteella ja nostellaan seipäille kuivumaan? Kiinnostaako rukiin riihipuinti tai riukuaidan rakentaminen? Haluatko tehdä vapaaehtoistyötä upeassa hämäläisessä maisemassa? Vanha riihipuinti alkaa seinään lyönnillä. Arvosana kuvasta ( arvostelua ):.
Kuvan tiedot: Avainsanat: Ei avainsanoja. Muut kuvat: Loput jyvät irtoavat kepakoimalla luuvassa. Siis: kainulaisia eli kveenejä oli Pohjois- ja ehkä Keski-Norjassa jo 300-luvulla eKr. Germanisti Jorma Koivulehto sanoo Kainuu-nimen olevan laina germaanin gain-sanasta ja nimitys on lainautunut viimeistään varhaisella (0-2jKr.) tai ehkä jo . Harrastemessut Tammelan liikuntakeskus.
Mikaelin tapahtuma - Syödään yhdessä ja maistellaan makuja. Tammelan Marttojen näyttely Tammelan kunnantalon näyttelytila. Olkiaskartelua Hämeen luontokeskus järj.
Riitta pakeni Helenan torppaan, Tiedot. Ristimerkki hautajaisissa, Tiedot. Ensin tehtiin oma viljankuivaamo, jonka jälkeen riihipuinti siirtyi lopullisesti historiaan ja heti perään Kytöjärven rantaan oma tanssilava, joka oli ahkerassa käytössä 50- ja 60-luvuilla, mutta hiljeni 70-luvulla ja purettiin 80-luvulla.
Loppuvaiheessa yhdistyksistä tuli enemmän konepankkeja ja aatteellinen puoli jäi vähäiseksi. League_(unit) Vanhin Suomea ja suomalaisia koskeva tieto on kreikkalaiselta Pythealta 330-luvulta eKr. Hän purjehti Britanniasta kuusi päivämatkaa pohjoiseen ja tuli Thuleen -siis jonnekin Pohjois-Norjan rannikolla.
Siellä oli ihmisiä, jotka puivat viljansa pienessä huoneessa, riihessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.