Poraa tiilipiippuun mm kiviterällä reikiä läpivientiholkin mukaisesti noin puolisenttiä isommalle alueelle lähekkäin koko ympyrälle. Huomaa, että poranterän pitää olla noin 1mm pitkä. Sen jälkeen voit vielä porata keskellekin reikiä. Se helpottaa piikkaamista. Voit meisselillä ja vasaralla piikata reiän.
Mökillä on alunperin käyttämättä jäänyt tiilihormi johon olisi aikomus liittää kamiina. Milläs se reikä siihen parhaiten syntyisi? Kun tulisijaa ei enää tarvita, sen jättämät jäljet halutaan yleensä peittää. Hormissa olevan reiän saa muurattua umpeen parissa tunnissa. Hyvä lopputulos ei edes edellytä sen kummempia muurarintaitoja.
Savupiipun toimivuus ja pitkäikäisyys lähtee hyvästä perustasta. Perustan tulee olla liikkumaton, maapohjaan tukeutuva. Puurakenteisten alapohjien yhteydessä savupiipulle on rakennettava oma, muista rakenteista erillään oleva perustus. Pääsääntöisesti piipun tulee olla itsenäinen rakennusosa.
Pitäisi yhdistää uudisosan 125-millinen ilmastointikanava vanhan tiilistä muuratun piipun käyttämättömään hormiin. Eli yläkerrassa reikä piipun kylkeen ja siitä peltinen ilmastointiputken pää sisään. Mutta millä tuon reiän parhaiten saa tehtyä tiilistä muurattuun piippuun? Vaatii hieman kärsivällisyyttä muttei mikään mahdoton homma.
Vanhat piiput on yleensä . Taitaavat olla sementtitiiliä ne navetan tiilet, en menisi muuraamaan niillä hormin reikää umpeen. Kysäisepäs joltain naapurilta tai tutulta, varmasti joltain löytyy pari punatiiltä jemmasta. Kyllähän ne rautakaupassa myyvät tiiliäkin kappalekaupalla. Lisäksi tarvitset muurauslaastia, ostat rautakaupasta . V vanhan talon ilmanvaihto 29.
Välimuistissa Samankaltaisia muurattiin uudisrakennus ten ja lomarakennusten pii puista poltetuista tiilistä. Hormin sisäpuolisessa kuvauksessa ilmeni, että hormissa oli reikä , jonka arveltiin olevan sotavuosien pommitusten aikaisia vaurioita. Tiilipiippuun voidaan tehdä tar peen mukainen määrä. Vaasioiden Helsingin Albertinkadulla sijaitsevan asunnon vanha, mutta kaunis tiilirunkoinen kakluuni haluttiin ottaa käyttöön pitkän hiljaiselon jälkeen. Ennen käyttöönottoa yli 1vuotta . Eikös reikätiilet pysy helpommin paikallaan muurauksessa kun osa laastista menee reikään.
Vai onko tässä kyseesssä ennemminkin kestävyys. Olisiko sittenkin parempi muurata alaosa ennen vesikattoa umpitiilellä kun hormilla on korkeuttakin 9m? Laastina ajattelin käyttää seuraavasti: Kattopinnan . Vaihtoehtoja ulossavuavan puukiukaan palokaasujen poistamiseksi on kaksi: kevythormi tai tiilipiippu. Toisaalta kaikissa nykyisten vaatimusten mukaisissa hormipelleissä hormin pinta-alasta on reikää , jotta häkä pääsee poistumaan hormista vaikka luukun laittaisi kiinni ennen aikaisesti.
Tämä on jatkoa sauna savupiippujen ominaisuuksia (ml. tiilipiipun ja kevythormin eroja) käsitelleelle artikkelille. Tässä postauksessa valitaan savuhormin sijoitus, suojaetäisyydet ja esitellään Saunologin mutkikas savuputki! Artikkeli paljastaa myös uuden porsaanreiän turvallisuusvaatimuksissa. Elikkä ostin tuon uuden GWn pikku poran, ja olen nyt jonkin aikaa harjoitellut sen käyttöä. Varaaville tulisijoille hyvä piippu on massiivinen tiilipiippu.
Se on pitkäikäinen ja lämpöä varastoiva. Halkeamia voi ilmaantua liian nopean ja kuuman lämmityksen tai rakenteiden liikkumisen seurauksena. Savuhormin rakenteiden tulisi olla sellaisia, että ne voi tarkastaa helposti kaikilta pinnoilta. Vastaava kulmapalan poisto tai reikä kannattaa porata myös vanhan savupiipun sulkupeltiin.
Olisi ohjelmassa 30vuotiaan tiilipiipun putkitus. Itselläni on hatussa haponkestävän sisäputken kohdalla reikä. Hatun tarkoituksena onkin suojata vieressä olevia . Betonisuojukselliseen tiilipiippuun.
Vakiokoot: ½-kiven hormi. Uskoisin että horminne välitiilet on muurattu ns. Piipunpään äärimitat, mm. Silloin ne irtoilevat helpommin.
Ja jos osa on irronnut lisää on varmasti massatessa luvassa. Ylimääräiset hormin pohjalta lähtee tietenkin tekemällä hormin alapäähän aukko sitä varten. Samalla tavalla korjataan puuttuvat välitiilet, tekemällä vain reikä sille kohdalle. Useimmissa savupelleissä .
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.